Zimą królują surówki z kiszonej kapusty. Pasują do ryb i  dań mięsnych, ziemniaków, kasz i makaronów
fit.pl
2012-01-24 00:00
Udostępnij
Surówki z kiszonej kapusty
Nieodłącznym elementem obiadu w wielu polskich domach są surówki. Są nie tylko smaczne i szybkie, ale bardzo zdrowe. Zimą najchętniej sięgamy po kiszoną kapustę.

Kapusta kiszona  to  bogactwo biopierwiastków: C, E, B, B2, B6 , B3 , K, beta-karoten  oraz pierwiastki mineralne: potas, wapń, magnez. Kiszonka jest   bogatym źródłem błonnika i pożywką dla pożytecznych bakterii szczepu Lactobacillus. Ukiszona kapusta zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga równowagę kwasowo-zasadową.

Przepisy na surówki z kiszonej kapusty

Z czosnkiem
Składniki:
  • 50dag kiszonej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki cukru
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Z kminkiem
Składniki:
  • 50dag kiszonej kapusty
  • pół łyżeczki kminku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • mała cebula
  • 4 łyżki majeranku,
  • pieprz
  • łyżka cukru

[-------]

Z papryką
Składniki:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • pół papryki czerwonej
  • mała czerwona cebula
  • łyżka posiekanej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka cukru

www.wellness.fit.pl