Złociste, chrupiące ciasto, aromatyczna bryndza i intensywny smak czarnych oliwek – to właśnie chaczapuri w nieco bardziej śródziemnomorskim wydaniu. Ten prosty przepis łączy gruzińską tradycję z wyrazistymi dodatkami, które dodają potrawie charakteru. Idealne na kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub jako oryginalna przekąska na ciepło. Spróbuj i zakochaj się w tym smaku!
Aleksandra Załęska
2025-07-25 13:07
Udostępnij
Chaczapuri z bryndzą i oliwkami

Chaczapuri z bryndzą i oliwkami

Składniki:
Ciasto
• 150 ml wody
• 75 ml mleka
• 40 g świeżych drożdży
• 80 ml/60g oleju rzepakowego
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru pudru
• 2 szczypty soli

Farsz:
• 200 g sera białego półtłustego
• 200 g bryndzy (możemy zastąpić owczym serem lub fetą)
• mała cebula czerwona
• 3 łyżki świeżego posiekanego koperku
oliwki zielone z pastą paprykową OLE!
• pieprz (najlepiej kolorowy w ziarenkach)

Dodatkowo:
• 200 ml śmietany 18%
• masło na wierzch
• Koperek

W misce z ciepłą woda i mlekiem rozpuszczamy drożdże. Wlewamy olej i całość przekładamy do miski z mąką. Dodajemy cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Farsz: biały ser łączymy z bryndzą. Dodajemy do smaku roztarte w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu, koperek, sól oraz cebulkę pokrojoną w piórka. Na koniec oliwki. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i kształtujemy z nich kule. Każdą z nich wałkujemy na stolnicy, tak aby środek został grubszy, a brzegi cieńsze (na środku powinna zostać górka, boki powinny być cienkie, ale nie przezroczyste).

Na środku wybrzuszenia nakładamy połowę farszu, a następnie składamy boki do środka (nakładamy je na siebie), dokładnie zlepiamy i odwracamy ciasto na drugą stronę. Powtarzamy czynność z drugim kawałkiem ciasta. Placki smażymy na suchej patelni na średnim ogniu (ważne, aby brzegi dotykały boków patelni)- będą gotowe gdy ciasto zrumieni się na wierzchu i będzie chrupkie. Placki przekładamy na talerze, a ich wierzch smarujemy masłem i solą. Dekorujemy śmietaną i koperkiem.