Czas na piknik! Podpowiadamy,co przygotować

Ciepłe dni i piękna pogoda to doskonały moment na piknikowanie. Rozłożenie koca na trawie, próbowanie pysznych potraw i cieszenie się chwilą - nic nie przywołuje wakacyjnej atmosfery tak skutecznie jak piknik. Ciepłe miesiące to idealna okazja do relaksu na świeżym powietrzu, oderwania się od codziennych trosk i tworzenia niezapomnianych wspomnień z najbliższymi. Zastanawiacie się, jak zorganizować udany piknik? Podpowiadamy najlepsze miejsca, dzielimy się pomysłami na pyszne potrawy i dajemy kilka wskazówek, które pomogą Wam w organizacji spotkania na świeżym powietrzu. Niech tegoroczne ciepłe dni staną się pretekstem do tworzenia niezapomnianych wspomnień!
Aleksandra Załęska
2024-06-06 14:06
Udostępnij
Czas na piknik! Podpowiadamy,co przygotować

Dlaczego warto wybrać się na piknik?

Organizacja pikniku na świeżym powietrzu przynosi wiele korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Piknikowanie umożliwia kontakt z naturą, co może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne. To także doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną, przyjaciółmi lub bliskimi osobami. Dzięki takiemu wyjściu możemy oderwać się od codziennych trosk. Piknik to również świetna okazja na przygotowanie pysznych przekąsek! Wśród nich znajduje się nasza propozycja na sałatkę z kaszą kuskus, która najlepiej smakuje właśnie na świeżym powietrzu!

Sałatka z kaszą kuskus

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 200 g kaszy kuskus
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
• 200 ml bulionu warzywnego
• 1 pierś z kurczaka
• 1 łyżeczka Przyprawy złoty kurczak Knorr
• 2 łyżki rodzynek
• 30 g sera feta
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 3 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżeczka miodu
• 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Kaszę przesyp do miski, zalej gorącym bulionem i przykryj. Odstaw na 10 minut. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z sokiem z cytryny, miodem, oliwą i wymieszaj.
2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni i wystudź. Rodzynki krótko namocz w gorącej wodzie.
3. Kaszę wymieszaj widelcem. Następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso, pestki granatu, rodzynki oraz posiekaną kolendrę.
4. Do kaszy wlej przygotowany sos, listki kolendry i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, posyp pokruszonym serem i podaj na stół.

 

Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 600 g słodkich ziemniaków
• 2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Knorr
• 1 łyżka curry
• 2 cebule
• 1 czerwona papryczka chili
• 6 jajek
• 120 g sera cheddar
• 2 łyżki pestek z dyni

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Obierz ziemniaki i cebulę. Wraz z serem pokrój na mniejsze kawałki, dodaj chili, przełóż wszystko do naczynia miksującego.
2. Dodaj przyprawy Knorr i rozdrobnij wszystko 15s/obr. 5.
3. Wbij jaja, dodaj pestki z dyni i wymieszaj 15s/obr. 2.
4. Gotową mieszanką nakładaj do 12 foremek od muffinków. Piecz przez ok 50 minut.

Ciasto francuskie z pomidorami i fetą

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 1 Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
• 200 g pomidorków cherry
• 150 g sera feta
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 2 łyżki orzeszków pinii
• 2 łyżki startego parmezanu
• 1 jajko
• 1 szczypta soli do smaku
• 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
• 50 ml oliwy z oliwek
• 0,5 cytryny

Sposób przygotowania:
1. W kielichu blendera umieść bazylię, parmezan, orzeszki oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj i dopraw do smaku.
2. Pomidorki pokrój na połówki, a ser feta w niedużą kostkę. Połącz razem w misce, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.
3. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 8 centymetrów i rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Środek każdego z ciasta posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.
4. Na kwadraty nałóż pomidorki z serem, a brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Blaszkę z przygotowanymi torcikami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut.

Najlepsze miejsca na piknik: Góry, las, a może morze?

Piknikowanie to nie tylko aktywność fizyczna i pyszne jedzenie, ale także przyjemność z otaczających nas widoków! Gdzie zatem warto się wybrać? Jednym z najbardziej atrakcyjnych miejsc jest bez wątpienia plaża. Piasek, morska bryza i szum fal tworzą niezapomnianą atmosferę, która sprawia, że piknikowanie staje się wyjątkowym doświadczeniem. Można rozłożyć koc, delektować się słońcem i kąpielą w morzu, a po posiłku oddać się relaksującej drzemce. Doskonałym miejscem są również miejskie parki. Zazwyczaj posiadają one duże trawniki, ławki oraz infrastrukturę, taką jak ścieżki rowerowe, place zabaw czy toalety. W wielu z nich znajdziemy także miejsca do grillowania. Innym wspaniałym miejscem na piknik jest las. Dla miłośników natury piknik wśród drzew to niezapomniane przeżycie. Ważne jest jednak, aby pamiętać o sprzątnięciu po sobie. Lokalne pagórki również zapewniają doskonałe miejsce na odpoczynek na świeżym powietrzu – jeśli w okolicy są wzgórza, kopce lub inne punkty widokowe, z których roztacza się panorama na całą okolicę, z pewnością będą idealne na piknik!

Najważniejszy element pikniku: Jedzenie!

Jedzenie podczas pikniku ma swój niepowtarzalny urok. Piknikowe potrawy powinny być łatwe w przygotowaniu, praktyczne do przenoszenia i oczywiście bardzo smaczne. Dlatego proponujemy przygotowanie interesującej przekąski - pikantnych muffinów na słono!

Jak zorganizować udany piknik?

Przede wszystkim, nie martw się z góry! Najważniejsza jest dobra atmosfera i przyjemne towarzystwo. Jeśli wszyscy dobrze się bawią, to piknik na pewno będzie udany. Niemniej jednak, warto pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim, niezbędny jest koc. Powinien być wystarczająco duży, aby pomieścić wszystkich uczestników spotkania. Poza tym, przydatny będzie kosz piknikowy, torba termoizolacyjna lub pojemny plecak, w którym można przenosić potrawy i napoje. Nie zapomnijcie także o naczyniach i sztućcach. Możecie użyć tych, które macie w domu, ale jeśli są za ciężkie, w sklepach spożywczych znajdziecie szeroki wybór jednorazowych, biodegradowalnych talerzy. Przede wszystkim, jeśli planujecie piknik na słońcu, pamiętajcie o nakryciach głowy, kremie z filtrem SPF i dużym zapasie napojów.