Jest zdrowszy i smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie. Utrzymuje dłużej świeżość i nie ma w nim polepszaczy smaku ani konserwantów. Chleb domowej roboty to prawdziwa gratka dla miłośników pieczywa. To również idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy odpowiedzialnie podchodzą do zasady #zostańwdomu
2020-11-13 00:00
Udostępnij
Domowy chleb na 5 sposobów

Chleb z domowej piekarni nie musi codziennie wyglądać tak samo. Wręcz przeciwnie! Jeśli dasz się ponieść wyobraźni i trochę poeksperymentujesz ze składnikami okaże się, że każdego dnia możesz zaskoczyć swoich bliskich nowym smakiem.

Ziołowy chleb pełnoziarnisty

Na wzmocnienie odporności najlepsze będzie pieczywo pełnoziarniste. Bogate w błonnik, witaminy i minerały dostarczy organizmowi porcji cennych mikroelementów. Tradycyjny chleb z mąki pełnoziarnistej warto urozmaicić dodając ulubione nasiona, takie jak słonecznik i siemię lniane lub inne, wedle gustu. Ale żeby nie było nudno, dorzuć jeszcze czosnek i oregano. Chleb nabierze wyjątkowego aromatu i smaku. W tej odsłonie będzie zarówno pyszną bazą do kanapek, jak i dodatkiem do zup i sałatek.

Chlebek piwny

Kromka ze smalcem i kiszonym ogórkiem to częsty dodatek do piwa. Ale piwo, jako składnik chleba, to już nie taka oczywista sprawa. Tymczasem to jeden z najprostszych przepisów na pieczywo, a jego smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę pszenną ze szczyptą proszku do pieczenia, dodać masło, piwo, sól i cukier. Ciasto gotowe.

Chleb z kaszą gryczaną

Gryka znana była już ponoć Hunom. To jedna z najzdrowszych kasz o wielu cennych właściwościach. Reguluje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie tętnicze. Dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Jeśli szukasz mniej oczywistych zastosowań kaszy w kuchni, niż tylko jako dodatek do drugiego dania, sięgnij po przepis na chleb z kaszą gryczaną. Jest pożywny i smaczny, a jeśli wzbogacisz go dodatkowo ulubionymi ziarnami, będzie podwójnie zdrowy.

Chleb orkiszowo-żytni

Z mieszanki mąk orkiszowej i żytniej wychodzi istny superfood w jednej kromce. Mąka żytnia jest znakomitym źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika, zaś mąka orkiszowa to bogactwo witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i wielu innych cennych składników. To musi być udane połączenie! A przecież nie z samej mąki chleb powstaje. Dodaj garść nasion słonecznika oraz mieszankę przypraw i aromatycznych ziół, aby dopełnić walorów smakowych. Warto do pieczenia wykorzystać naczynie kamionkowe z pokrywką, np. Betty od Thermomix®. W zamkniętym naczyniu ciasto oddaje wilgoć, co sprawia, że chleb wyrośnie bardziej pulchny, a skórka będzie idealnie i równomiernie przypieczona.

Chlebek buraczany z za`atarem

Połączenie buraków, mieszanki przypraw za`atar i orzechów włoskich tworzy kompozycję niecodzienną i egzotyczną w smaku. Taki bochenek cieszy nie tylko podniebienie, ale również oczy, bo buraki nadają pieczywu różowo-malinowy odcień. Aromatyczny chlebek buraczany najlepiej smakuje ze świeżym masłem.

Składniki

  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 430 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek przyprawy za`atar
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 250 g soku z czerwonych buraków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Rozdrobnić orzech. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do miski wsypać mąkę, sól, 5 łyżek przyprawy za`atar, cukier, drożdże, sok z czerwonych buraków i 4 łyżki oliwy, wyrobić ciasto. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
3. Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać pozostałą 1 łyżką przyprawy za'atar, piec 30-35 min (200°C). Po upieczeniu studzić na kratce.
4. Chlebek buraczany z za'atarem podawać pokrojony na kromki z dodatkiem masła.

 

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, sól, 5 łyżek przyprawy za'atar, cukier, drożdże, sok z czerwonych buraków i 4 łyżki oliwy, wyrobić Ciasto /2 min, przemieszać kopystką, następnie wyrobić kolejne Ciasto /3 min. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
3. Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać pozostałą 1 łyżką przyprawy za'atar, piec 30-35 min (200°C). Po upieczeniu studzić na kratce.
4. Chlebek buraczany z za'atarem podawać pokrojony na kromki z dodatkiem masła.

Przepis na Chlebek buraczany pochodzi z Cookidoo® – platformy z przepisami na urządzenie Thermomix®