Tak niewiele o nim wiemy, choć w kulturze Dalekiego Wschodu stosowany jest od tysięcy lat. W tamtejszej tradycyjnej medycynie uważany jest za lek immunoterapeutyczny. Mowa o grzybie reishi  
fit.pl
2013-09-18 00:00
Udostępnij
Grzyb nieśmiertelności
Grzyb reishi występuje w postaci kilku odmian różniących się barwą. Najcenniejszym z nich – jest czerwony, występujący naturalnie w przyrodzie dość rzadko. Spotkać go można głównie na terenach Japonii i Chin, a także rzadziej na terenie Ameryki Południowej i Północnej. 

Grzyb reishi może poszczycić się wyjątkowo bogatą różnorodnością składników odżywczych. Są to głównie węglowodany, aminokwasy, białka, witaminy ale również;
  • związki sterydowe,
  • alkaloidy,
  • glukozydy,
  • ergosterol(wykazuje działanie przeciwgrzybiczne),
  • adenozyna(zmniejsza krzepliwość krwi),
  • kwaśna proteza,
  • kumaryny,
  • olejki lotne
  • oraz trójterpeny(hamują syntezę cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, wykazują działanie przeciwko nowotworom wątroby).

Działanie reishi:

Antynowotowrowe:

Kosai Matsumoto w jednej ze swych książek poświęconych tym grzybom, opisuje przypadki całkowitego wyleczenia osób cierpiących na zaawansowane stadium raka trzustki, gardła, macicy, płuc oraz nerek. Badania przeprowadzone w Moskwie wykazały jednoznacznie, że substancje czynne zawarte w grzybie zmniejszają wzrost guzów. Reishi stosowane jest także w celu zapobiegania przerzutom nowotworu. Pomocny okazuje się nawet w zmniejszaniu przykrych skutków ubocznych leczenia chemioterapią. Substancje zawarte w tym grzybie mają zdolność do niszczenia patogennych komórek nowotworowych. Polisacharydy stymulują aktywność makrofagów, które wpływają na poziom interleukin walczących z rakiem oraz czynnika martwicy nowotworów.

Wspomagające odporność:

Grzyb reishi jest źródłem wielocukru o nazwie D-glukan, który działa stymulująco na układ odpornościowy. Tym samym pomaga nam zwalczać nabyte już infekcje bądź choroby i chronić przed kolejnymi. Kwas ganoderenowy, który zawiera reishi, jak wykazały badania, już nawet w bardzo niewielkich dawkach powoduje zmniejszenie replikacji wirusa HIV o 50%.

Lecznicze (w przypadku chorób sercowo-naczyniowych):

Jak potwierdziły liczne badania kliniczne, reishi ma zdolność obniżania cholesterolu LDL, HDL oraz trójglicerydów we krwi. Usprawnia on także pracę mięśnia sercowego, zapobiega zakrzepicy oraz zapaleniom żył. Ułatwia rekonwalescencję osób po wylewie krwi do mózgu.

Oczyszczające organizm z toksyn:

Grzyb ten ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych związków toksycznych oraz zbędnych produktów przemiany materii.

Odmładzające:

Reishi znany jest również jako bardzo silny przeciwutleniacz. Substancje obecne w tym grzybie mają zdolność regulacji metabolizmu komórkowego, wzmacniania syntezy białek w wątrobie oraz kwasów nukleinowych. Reguluje on gospodarkę wodną organizmu, dzięki czemu nasza skóra staje się elastyczna i nawilżona.

Warunkiem skutecznego działania grzybów we wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych i przewlekłych jest wybór standaryzowanych produktów zaufanych firm. Godne polecenia są preparaty renomowanych japońskich marek oraz malezyjskiego potentata hodowli reishi – firmy Gano Excel, która obecna jest na polskim rynku. Na stronie internetowej Excel znaleźć możemy nie tylko kapsułki, ale też kawę z wyciągiem z reishi, która z całą pewnością będzie idealną zdrową alternatywą dla naszej porannej małej czarnej.


Joanna Jamróz

www.fit.pl