Krem imbirowo-marchewkowy z napojem ryżowym

Aromatyczna, rozgrzewająca miseczka kremowej zupy to idealny pomysł na zdrowy lunch czy lekką kolację. Takie dania stwarzają mnóstwo możliwości rozwinięcia kulinarnych pomysłów, bowiem przyrządzić je można na bazie dowolnych warzyw. Oczywiście znaczenie mają też przyprawy i dodatki – dzięki nim danie nabiera oryginalnego charakteru. Klasyczna marchewkowa zupa krem z napojem ryżowym Sante Organic smakuje wyjątkowo pysznie!
2020-03-02 00:00
Udostępnij
Krem imbirowo-marchewkowy z napojem ryżowym

Zupy kremy mają ogromną liczbę fanów. Nie bez powodu – są proste w przygotowaniu i przyjemnie sycące. Wśród najbardziej popularnych i lubianych jest z pewnością krem marchewkowy. W zależności od sposobu przyrządzenia, może być delikatny i lekko słodkawy, ale też pikantny czy z orientalnym charakterem. Znakomity, wyrazisty smak zyska dzięki imbirowi, kurkumie, kminowi rzymskiemu i słodkiej papryce. Doskonałym dodatkiem będzie też napój ryżowy Sante Organic – dopełni walory smakowe i nada zupie pożądaną konsystencję.

Krem imbirowo-marchewkowy

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 1 litr wody
  • 200 ml napoju ryżowego Sante Organic
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli (np. himalajskiej różowej Sante)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • garść pietruszki do podania
  • garść pistacji do podania

Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę z przyprawami. Marchew, pietruszkę i imbir obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebulki i podsmażamy kilka minut. Zalewamy wodą
i gotujemy 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Dodajemy napój ryżowy Sante Organic. Ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i posypujemy prażonymi pistacjami.