Przepis na rozgrzewający krem z pomidorów

Jesień to idealny czas na gotowanie, pogoda nie rozpieszcza, dlatego warto pomyśleć o rozgrzewających daniach. A nic tak nie dodaje energii jak kremowa, aromatyczna zupa. Niewątpliwym królem wśród gęstych zup jest klasyczny krem z pomidorów. Ten prosty i szybki w przygotowaniu przepis pozwoli chociaż przez chwilę nacieszyć się smakiem minionego lata
2018-11-08 00:00
Udostępnij
Przepis na rozgrzewający krem z pomidorów

Krem z pomidorów - składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 3 puszki pomidorów Dawtona
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • opcjonalnie kleks śmietany do złagodzenia smaku
  • opcjonalnie do rozcieńczenia kremu - woda lub przygotowany wcześniej bulion warzywny
     

Krem z pomidorów - wykonanie

1. Do rozgrzanego garna dodać łyżkę oliwy i masła. Jak masło się rozpuści dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane dwa ząbki czosnku. Pozostawić składniki do podsmażenia aż cebula się zeszkli.

2. Do garnka dodać puszki pomidorów Dawtona. Smażyć przez chwilę aż do momentu połączenia się smaków.

3. Podczas duszenia doprawić składniki solą, pieprzem i bazylią.

4. Następnie zmiksować składniki na gładki krem. Jeżeli krem będzie za gęsty należy dolać szklankę wody lub przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego.

5. Gotowy krem rozlać do miseczek. Dodatkowo smak zupy można złagodzić kleksem ze śmietany, ozdobić listkiem bazylii i voila!