Kolacja we dwoje to jeden z najpopularniejszych pomysłów na randkę. Jak zaplanować posiłek, by sprzyjał romantycznemu nastrojowi?
fit.pl
2013-02-12 00:00
Udostępnij
Romantyczna kolacja
Wspólne jedzenie samo w sobie jest pretekstem do rozmowy, stąd często chcąc kogoś poznać i miło spędzić czas, proponujemy wspólny posiłek. Sukces takiej randki zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest menu. Jeszcze nikt nie dowiódł, że jedzeniem można kogoś uwieść. Bez wątpienia jednak, to co jemy i w jakich okolicznościach, wpływa na nastrój i to jak się czujemy.

Nie tylko afrodyzjaki

Sposobem na wprawienie partnera w intymny nastrój są afrodyzjaki – pokarmy, którym przypisuje się właściwości pobudzające i wzmagające pożądanie. Do najpopularniejszych z nich zalicza się ostrygi, szparagi, figi, truskawki, czekoladę, miód oraz niektóre przyprawy, w tym ziele lubczyka, imbir, chilli, cynamon, gałkę muszkatołową i wanilię. Warto uwzględnić je w menu, ale jednocześnie trzeba pamiętać, że tego typu środki niczego nie gwarantują. Zdecydowanie ważniejsze od obeznania w tematyce pokarmów miłosnych jest znajomość gustu kulinarnego naszego partnera. Ta wiedza jest niezbędna do ustalenia odpowiedniego menu oraz pozwala uniknąć ewentualnej gafy. – Przykładowo wiele osób lubi ostrygi i chętnie je jada. Z drugiej strony są wśród nas też tacy, którzy widząc owoce morza na stole czują rozczarowanie.

Dla rozbudzenie zmysłów

Posiłek, po którym zamierzamy spędzić upojną noc powinien być lekkostrawny i niezbyt obfity. Mając przeciążony żołądek może nam się odechcieć dalszych przyjemności, a przecież nie o to chodzi. Nie warto również poświęcać nadmiernej ilości czasu na przyrządzanie wielodaniowej, skomplikowanej uczty. Delektowanie się jedzeniem podczas wspólnego posiłku ma rozbudzić zmysły, a nie nasycić.

Dobór trunków

Uroczysty charakter wieczoru spędzanego we dwoje bez wątpienia najlepiej podkreśli wino. Jego dobór powinien być uzależniony od serwowanych potraw. Wytrawne wina białe i różowe podaje się do ryb i owoców morza, drobiu, wędlin oraz łagodnych młodych serów. Wytrawne wina czerwone idealnie pasują do potraw o wyrazistym smaku – czerwonego mięsa, dziczyzny oraz ostrych serów. Z deserami natomiast najlepiej komponują się wina słodkie.

Decydując się na alkohol podczas randki należy zachować umiar w piciu. Niewielka ilość alkoholu rozgrzewa, pobudza i korzystnie wpływa na nastrój, jego nadmiar natomiast może wywołać niesprzyjającą namiętności senność.

Nastrojowe detale

Planując romantyczny posiłek w domu, warto pozbyć się wszystkiego, co mogłoby zakłócić miłą atmosferę. Niespodziewany telefon służbowy może skutecznie zepsuć apetyt, dlatego najlepiej go wyciszyć. Czułościom nie sprzyja również pracująca pralka czy wiadomości telewizyjne. Zdecydowanie najlepszym tłem to spotkań we dwoje jest spokojna, nastrojowa muzyka. Poza tym warto zadbać o wygląd potraw i ich oprawę. Odpowiednio dobrane talerze, sztućce, serwetki, zapalone świeczki, kwiaty na stole są bardzo pomocne w tworzeniu romantycznego klimatu.

dr Joanna Anna Walczak

www.dieta.fit.pl