Słodziki pod lupą ekspertów

Czy słodziki są bezpieczne? Czy mogą ułatwić odchudzanie? Czy powinni je stosować diabetycy? Jak mogą wpływać na nasze zdrowie i sylwetkę? Eksperci obecni w Granadzie przyjrzeli się najbardziej popularnym opiniom dotyczącym słodzików  
fit.pl
2013-11-06 00:00
Udostępnij
Słodziki pod lupą ekspertów


Słodziki a odchudzanie

Osoby, które chcą utrzymać prawidłową wagę powinny zwracać uwagę na tzw. bilans energetyczny spożywanych posiłków i pilnować, by ilość spożywanych kalorii była równoważona z ilością spalanych. Pomoże w tym odpowiednio zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. W obniżeniu kaloryczności spożywanych posiłków mogą pomóc niskokaloryczne substancje słodzące. Dodatkowo, zdaniem ekspertów, zaspokajają one ważne i naturalne dla każdego człowieka upodobanie do słodkiego smaku. Dr France Bellisle z Institut National de la Recherche Agronomique w Paryżu wyjaśniła, że spożywanie słodyczy, zarówno tych słodzonych cukrem, jak i substancjami słodzącymi – na przykład aspartamem – powoduje u każdego z nas odczuwanie silnej przyjemności. Z tą tylko różnicą, że efekt, jaki wywierają pokarmy słodzone cukrem, jest silniejszy i może utrzymywać się nieco dłużej niż w przypadku produktów słodzonych aspartamem. Dzieje się tak ze względu na to, że niskokaloryczne substancje słodzące nie przyczyniają się do istotnego poposiłkowego wzrostu poziomu glukozy we krwi, jaki wywołuje cukier.

Należy jednak pamiętać, że sztuczne słodziki nie mogą samodzielnie zaspokoić apetytu, ponieważ nie zawierają w ogóle kalorii albo zawierają ich bardzo niewiele. Substancje słodzące są zwykle częścią określonego posiłku i w takiej postaci mogą wywołać u nas poczucie sytości – wyjaśniła dr France Bellisle. Słodziki nie są niczym magiczne guziki, które wystarczy nacisnąć, aby doprowadzić do redukcji wagi. Substancje te mogą jednak pomóc w utracie zbędnych kilogramów, jeśli będą jednym z elementów zdrowej, racjonalnej diety – uzupełniła.

Słodziki w diecie osób chorych na cukrzycę oraz otyłych

Dr Adam Drewnowski, dyrektor Centrum Zdrowego Żywienia z Uniwersytetu w Waszyngtonie w swoich najnowszych badaniach potwierdza, że niskokaloryczne substancje słodzące mogą być efektywnym narzędziem w leczeniu cukrzycy i otyłości.

Zdaniem eksperta z Waszyngtonu, wprowadzenie do diety osób otyłych czy chorych na cukrzycę słodzika jako substytutu cukru, jest tylko jednym z wielu elementów zmian ich sposobu odżywiania, obok zwiększenia spożycia warzyw, pełnoziarnistych produktów oraz tych o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Ludzie, którzy piją niskokaloryczne napoje bezalkoholowe i jedzą pokarmy o obniżonej kaloryczności, są, według badań, bardziej aktywni fizycznie i wykazują duże zaangażowanie w wykonywane ćwiczenia. Dlatego też efekty odchudzania takich osób są lepsze, a także rzadziej następuje u nich ponowny przyrost masy ciała - wyjaśnił dr Drewnowski.

Słodziki – najlepiej przebadane substancje

Dr Andrew Renwick z Uniwersytetu w Southampton w Wielkiej Brytanii z kolei przyznał, że trudno byłoby w dzisiejszych czasach znaleźć taki element pożywienia, który byłby lepiej przebadany pod kątem bezpieczeństw niż słodziki: Szczególnie dotyczy to najbardziej znanego słodzika - asparatamu. Wciąż się o nim mówi, że może być szkodliwy, tymczasem jest on przecież dopuszczony do użytku w ponad 90 krajach świata. Tak naprawdę, obecnie nie istnieje żaden naukowy dowód, który by wskazywał na to, że słodziki są groźne dla zdrowia – stwierdził dr Andrew Renwick. Wszystko jest kwestią umiaru. Jeśli stosujemy niskokaloryczne substancje słodzące w dozwolonych, bezpiecznych ilościach, to nie musimy się obawiać ich rzekomego negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

20. Międzynarodowy Kongres Żywienia (International Congress on Nutrition) odbył się w Granadzie w Hiszpanii w dniach 15-20 września. ICN jest największym wydarzeniem tego rodzaju na świecie. Blisko 4000 uczestników Kongresu miało unikalną możliwość zapoznania się z najnowszymi doniesieniami w tematyce związanej z odżywianiem i zdrowym trybem życia. 

www.fit.pl