Składniki (2 porcje):
· 3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)
· 3/4 szklanki tapioki
· 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
· łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
· 2 łyżki mieszanki MIX BAKALII KRESTO Z NERKOWCEM lub MIX BAKALII KRESTO Z ŻURAWINĄ
· łyżka kakao
· 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
· dodatki do dekoracji, np. truskawki
Przygotowanie:
1. Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle, ale szybciej się ugotuje namoczona).
2. W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.
3. Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz MIX BAKALII KRESTO. Pod wpływem temperatury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.
4. Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia – dzięki temu kulki bardziej spęcznieją. Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.
5. Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.
6. Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.
7. Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.