Szwedzi to naród, który odżywia się racjonalnie, dba o higienę i uprawia sport. Właśnie zdrowy styl życia i umiejętność radzenia sobie ze stresem wpływa dodatnio na zdrowie Szwedów
fit.pl
2010-06-21 00:00
Udostępnij
Szwedzka dieta
Kuchnia szwedzka jest bardzo prosta. W ich menu królują przede wszystkim ryby, co jest związane z położeniem kraju nad Bałtykiem i dużą ilością czystych jezior. Jedzenie mięsa nie było popularne w Szwecji, gdyż hodowla bydła była przede wszystkim przeznaczona na produkcję mleka.

dieta3(1)

Dieta szwedzka to 13 dniowy z góry ustalony jadłospis. Aby przyniósł on efekty musi być przestrzegany. Wystarczy małe odchylenie i cały wysiłek idzie na marne.

Przewidywany spadek wagi powinien wynosić około pięciu kilogramów w 13 dni. Jednak musimy uważać, gdyż łatwo po tej diecie o efekt jo-jo. Dlatego też zaraz po zakończeniu tej diety należy przejść na dietę 1000 kalorii.

Stosując szwedzką dietę przez 13 dni jemy konkretne produkty. Bardzo ważna jest abstynencja alkoholowa i uzupełnianie płynów. Ilość wody dostarczanej do organizmu powinna wynosić 1,5 – 2 litry wody.

Stosując tę dietę powinno się do minimum ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych, które znajdują się między innymi w wieprzowinie, bekonie, pasztecie, kiełbasie, salcesonie. Do menu można wprowadzić tłuszcze roślinne, jednak tylko i wyłącznie w postaci oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Posiłki powinny zostać rozłożone w ten sposób, by było ich 4-5 dietak2dziennie. W czasie trwania diety nie powinno używać się cukru. Ilość posiłków należy rozłożyć tak, by było ich 4-5 dziennie. Jeśli chodzi o pieczywo, to wybierać należy tylko gruboziarniste i ciemne. Białe pieczywo jest zabronione prawie tak samo, jak alkohol. Nie wolno też popijać żadnych napojów słodzonych, takich jak lemoniady, oranżady, cola, ani nawet mleka.
W czasie trwania diety, nie wolno również objadać się słodyczami W dowolnych ilościach natomiast można spożywać owoce i warzywa, a w szczególności: brukselkę, bakłażany, selery, marchew, pomidory, sałatę czy kapustę. Jemy dozwolone pokarmy węglowodanowe - czyli te o niskim wskaźniku glikemicznym.

Przykładowy jadłospis

Dzień 1 i 8
śniadanie:
kubek czarnej kawy z kostką cukru
obiad:
2 jajka na twardo, duży pomidor, szklanka gotowanego szpinaku
kolacja:
befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Dzień 2 i 9
śniadanie:
kubek czarnej kawy z kostką cukru
obiad:
befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek, świeży owoc np. jabłko
kolacja:
5 plastrów chudej szynki, 2 szklanki jogurtu naturalnego

[-------]

dietak3Dzień 3 i 10
śniadanie:
kubek kawy z kostką cukru
obiad:
szklanka szpinaku, duży pomidor, świeży owoc np. grejpfrut
kolacja:
2 jajka na twardo, 5 plastrów chudej szynki, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Dzień 4 i 11
śniadanie:
Kubek czarnej kawy z kostką cukru
obiad:
2 jajka na twardo, 1/2 kostki twarogu (100g), duża marchewka
kolacja:
2 szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki kompotu z owoców (gotowany bez cukru, owoce do konsumpcji)

Dzień 5 i 12
śniadanie:
duża starta marchew z sokiem z cytryny
obiad:
duża porcja gotowanej chudej ryby np. pstrąg.
kolacja:
befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 9 różyczek gotowanych brokułów

Dzień 6 i 13
śniadanie:
kubek czarnej kawy z kostką cukru, grzanka
obiad:
gotowany, mały kurczak bez skóry, 5 dużych liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
kolacja:
2 jajka na twardo, duża marchew

Dzień 7
śniadanie:
kubek czarnej kawy bez cukru
obiad:
kawałek gotowanego, chudego mięsa, świeży owoc np. kiwi
kolacja:
nic

www.fit.pl