Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym

2 bakłażany średniej wielkości, 20 dag pomidorów świeżych lub z puszki , cebula, 2 ząbki czosnku, sól, bazylia, tymianek, oregano lub inne przyprawy według uznania, kilka szczypt tartego parmezanu, opakowanie mozzarelli light.
fit.pl
2011-05-10 00:00
Udostępnij
Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Solimy je z obu stron a następnie układamy na talerzu. Odstawiamy warzywa na minimum 30 minut. Gdy bakłażany zaczną puszczać sok, należy umyć je w chłodnej wodzie, po czym osuszyć. Następnie obsmażamy ja na grillowej patelni bez dodatku tłuszczu. Z pomidorów przygotowujemy sos. Najpierw podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pomidory i dusimy, aż sos nie zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. W żaroodpornym naczyniu układamy bakłażany, następnie sos, mozzarellę i parmezan. Zapiekamy około 30 minut, aż ser się ładnie przyrumieni. Smacznego!