fit.pl mobile logo

Zdrowe śniadanie do szkoły? Koniecznie z produktami zbożowymi!

W dobie kolorowych reklam i ciągłego pośpiechu zadbanie o zdrowe odżywianie dziecka poza domem stanowi dla rodziców duże wyzwanie. Szkolna kanapka konkuruje dziś nie tylko ze słodyczami ze sklepu, ale także z fast-foodem z budki w pobliżu szkoły czy hot-dogiem ze stacji benzynowej. Jak komponować lunch boks, aby dziecko zjadło pożywny, zbilansowany posiłek? Opowiada o tym Joanna Sawicka-Metkowska, lekarz pediatra i ekspert kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, która podkreśla, że w zdrowej śniadaniówce nie może zabraknąć produktów zbożowych, gdyż są one najlepszą bazą do przygotowania smacznych i prostych posiłków. Przepisy na nie proponują znane blogerki kulinarne: Coś Słodkiego, Plum in Chocolate i Dare to Cook.

Standardowo – pieczywo

Wybierając pieczywo dla dziecka, warto zwrócić uwagę na etykietę – im krótszy skład, tym lepiej. Najbogatsze w składniki odżywcze jest pieczywo pełnoziarniste, które zawiera wszystkie trzy elementy ziarna: otręby, kiełki i bielmo, a każdy z nich – witaminy, tłuszcze i przeciwutleniacze. Takie pieczywo pomaga kontrolować masę ciała dzięki większej zawartości błonnika, a znajdujące się w nim przeciwutleniacze zapobiegają nowotworom.

Alternatywnie – owsianka lub jaglanka

Szybkie w przygotowaniu, łatwe do zapakowania i wyjątkowo pożywne są śniadania na bazie płatków owsianych czy jaglanych. Można je przygotować na zimno, zalewając na noc mlekiem lub napojem roślinnym, bądź na ciepło, gotując w rondelku. Dodając orzechy, pestki albo owoce, wyczarujemy dziesiątki wariacji smakowych – innych na każdy dzień.

Nieco szaleństwa – tortille i wrapy

Dla najmłodszych bardziej wymagających, dobrym wyborem są tortille oraz wrapy. Tu również szukajmy produktów o prostym składzie, wypiekanych z pełnoziarnistej mąki. Do środka można zawinąć dowolne dodatki, według upodobań: kawałki kurczaka, wędlinę, warzywa, dodać rukolę, sałatę lub pestki. Te tzw. finger foods świetnie sprawdzą się nawet w podróży, na przykład na zajęcia dodatkowe, ponieważ łatwo je zjeść
w samochodzie bądź szkolnym autobusie.

Dla słodziaka – naleśniki i gofry

Jeśli mamy w domu wielbicieli drugich śniadań na słodko, także w tym przypadku możemy zaproponować maluchom zdrowe i sycące dania na wynos. Naleśniki oraz gofry są dobrą opcją – nawet na zimno. Wybierając do ich przygotowania mąki z pełnego przemiału lub płatki, uzyskamy ciekawy smak i zapewnimy mnóstwo wartości odżywczych. Dodajmy do nich domową konfiturę, masło orzechowe, miód, a będzie i słodko, i zdrowo jednocześnie. Na wierzch warto położyć kilka sezonowych owoców, a pożywny posiłek zaspokoi apetyt naszej pociechy.

Na poważnie – kasze i makarony

Dla młodych miłośników wytrawnych smaków idealny będzie zestaw z kaszą albo makaronem. Kasze są bogatym źródłem zarówno błonnika, jak i witamin oraz składników mineralnych. Mamy do wyboru m.in. kaszę jaglaną, gryczaną bądź jęczmienną. Znakomitą alternatywą dla kasz są makarony, w tym te pełnoziarniste. Na bazie kasz i makaronów możemy skomponować różnorodne posiłki – zarówno danie z sosem mięsnym czy warzywnym, jak i sałatki ze świeżymi warzywami i ziołami.
PRZEPISY

NALEŚNIKI ORKISZOWE Z BANANOWĄ RICOTTĄ
Autorka: Edyta Przekop – „Coś Słodkiego”

Składniki (10 porcji):
Ciasto naleśnikowe:
mąka orkiszowa jasna 80 g
mąka orkiszowa pełnoziarnista 40 g
jajko „zerówka” 2 sztuki
mleko krowie 3,2% lub napój roślinny 200 ml
woda gazowana 60 ml
roztopione masło lub olej kokosowy 15 ml
cukier 30 g lub erytrytol 25 g
szczypta soli
Farsz:
ricotta 500 g
banan dojrzały 2 sztuki
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny z ½ sztuki
Dodatkowo:
pistacje solone garść
owoce sezonowe według uznania

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu i mieszamy ręcznie lub przy pomocy miksera, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto odstawiamy na blat na 15 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Banany obieramy, łączymy z sokiem i skórką z cytryny. Blendujemy. Do puree dodajemy ricottę i przy pomocy trzepaczki delikatnie łączymy ze sobą składniki. Powinien powstać gęsty krem. W razie potrzeby farsz można dosłodzić. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki, na średnim ogniu. Gotowe smarujemy solidną porcją bananowej ricotty, zwijamy w trójkąty lub ruloniki, układamy na talerzu i posypujemy dużą ilością pokruszonych pistacji. Podajemy z ulubionymi owocami sezonowymi. Zawinięte naleśniki możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.


PIECZONA OWSIANKA Z TRUSKAWKAMI I MANGO
Autorka: Jessica Nadziejko – „Plum in Chocolate”

Składniki (1 porcja):
40 g płatków owsianych
170 ml mleka (może być́ napój roślinny)
1 jajko „zerówka”
1⁄2 banana
szczypta soli
1⁄4 dojrzałego mango
kilka truskawek
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

Piekarnik nagrzewamy do 185 st. Płatki owsiane, mleko, jajko, banana i sól blendujemy. Masę̨ wlewamy do małego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25-35 min., aż̇ owsianka będzie zarumieniona z wierzchu. Mango i truskawki kroimy w drobną kostkę̨, mieszamy. Na upieczoną owsiankę̨ nakładamy jogurt grecki, owoce, orzechy i wszystko polewamy miodem.


SIEKANE ZIOŁA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ
Autorka: Magda Klimczak – „Dare to cook”

Składniki:
pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
pół pęczka koperku
1 pęczek pietruszki
1 pęczek kolendry
1 pęczek mięty
2 młode dymki
pół pęczka bazylii
2 łyżki rodzynek
Dressing:
2 łyżki malinowego octu jabłkowego
80 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz

Wszystkie zioła, natki drobno siekamy. Białe części dymki kroimy w cieniutkie plasterki. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki dressingu łączymy ze sobą. Następnie w misce mieszamy natki, kaszę, rodzynki, zalewamy to wszystko przygotowanym sosem i podajemy.

RIGATONI Z PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI
Autorka: Magda Klimczak – „Dare to cook”

Składniki:
3 czerwone papryki
1/3 szklanki pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
50 ml oleju rzepakowego
sól
300 g makaronu rigatoni
opcjonalnie do podania: olej/oliwa, płatki chilli, parmezan

Papryki pieczemy w 200 st., aż będą czarne. Studzimy, obieramy i blendujemy je z pestkami słonecznika i czosnkiem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy pół szklanki wody z garnka. Odsączony makaron wraz z wodą i pesto przekładamy na patelnię i podgrzewamy, aż kluski pokryją się pesto. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem i (opcjonalnie) olejem/oliwą oraz płatkami chilli.

PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl