fit.pl
2011-05-10 00:00
Udostępnij
Zupy
zupa2Portugalska zupa

(4 porcje)

Składniki:
  • - 8 kromek pszennego chleba
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 litr bulionu drobiowego
  • - olej
  • - 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki lub kolendry
  • - 4 jajka

Wykonanie:

Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Włożyć na 4 głębokie talerze. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do chleba. Bulion wlać do garnka i zagotować. Na wrzący płyn wbijać po jednym jajku. Gdy białko się zetnie, przekładać łyżką cedzakową na talerze z chlebem. Do każdego talerza wlać bulion, posypać zieleniną i od razu podawać.

 

Żurek

Zagotować 1/2 l wody, wlać 1/2 l żurku, zagotować. Osobno w 1/2 l wody ugotować kilka grzybków. Gdy będą miękkie wyjąć, pokrajać w paseczki, dodać do żurku razem z wywarem. Z łyżki masła i łyżki mąki zrobić zasmażkę. Zagęścić zupę, doprawić solą, dodac połówki jaj. Podawać z ziemniakami suto okraszonymi stopioną słoniną ze skwarkami.

 

Zupa grzybowa

(4 porcje)

Składniki:
  • 1 litr wody
  • suszone grzyby 5 sztuk
  • vegeta, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól do smaku
  • cebula 1 sztuka
  • pieczarki 100g
  • oliwa 1 łyżka
  • mleko 0,5% 4 łyżki
  • nać pietruszki ½ pęczka
  • koperek ½ pęczka

Wykonanie:

Ugotować wywar z wody, suszonych grzybów i przypraw. Cebulę zeszklić na patelni i dodać pieczarki. Podusić pół godziny i dodać do naczynia z wywarem. Zabielić mlekiem. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i koperek.