Urządzenia, które pomogą Ci przygotować posiłki FIT!

Być FIT to znaczy dbać o zdrowie i swoją kondycję. Fundamentem takiego stylu życia jest oczywiście odpowiednia dieta, połączona z regularną aktywnością fizyczną.
2018-06-25 00:00
Udostępnij
Urządzenia, które pomogą Ci przygotować posiłki FIT!

Sposób odżywiania ma przecież podstawowy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i utrzymywanie dobrego samopoczucia. Dlatego tak ważne jest, aby nasza kuchnia opierała się o zdrowe, pełnowartościowe posiłki, jak najmniej przetworzone oraz pozbawione konserwantów, sztucznych dodatków czy nadmiernej ilości cukru. Aby mieć pewność, że to co jemy jest rzeczywiście najlepsze, warto przygotowywać posiłki samodzielnie. Zachowujemy wtedy kontrolę zarówno nad dobieranymi składnikami, jak i nad procesem ich dalszej obróbki. Wymaga to oczywiście czasu i odpowiedniego zaangażowania, ale jest wiele urządzeń, które mogą w tym pomóc, a nasz organizm z pewnością się nam odwdzięczy!


Sokowirówki, wyciskarki do cytrusów i wyciskarki wolnoobrotowe – korzystaj z mocy warzyw i owoców!


Soki warzywne i owocowe to bogate źródło witamin i mikroelementów. Zawierają też błonnik, enzymy trawienne i antyoksydanty. Od szklanki soku warto zaczynać każdy dzień. Aby jednak działały one na nas nie tylko dobrym smakiem, powinny być spożywane na świeżo. Najlepiej tuż po wyciśnięciu. Tylko takie soki – nie poddawane pasteryzacji w celu zakonserwowania oraz bez dodatkowych porcji cukru – dysponują pełnią składników odżywczych. Jeżeli więc chcemy korzystać z ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm, powinniśmy zaopatrzyć się w sokowirówkę albo – w coraz popularniejszą ostatnio – wyciskarkę wolnoobrotową. W przeciwieństwie do sokowirówek wyciskarki nadają się również do wyciskania soku z warzyw liściastych oraz ziół, uzyskiwany w nich ekstrakt nie podlega napowietrzaniu, jest gęsty i esencjonalny, a przez to zachowuje maksimum cennych substancji. Dla miłośników soku z pomarańczy, cytryny czy grejpfruta dobrym i stosunkowo prostym rozwiązaniem będzie też wyciskarka do cytrusów. Jest to urządzenie łatwe w obsłudze i konserwacji. Wyciskany sok spływa wprost do pojemnika, a miąższ i pestki pozostają na sicie filtrującym.

 

Rozdrabniacze i blendery – pomogą zrobić koktajl i pożywne smoothie!

 

Koktajl lub smoothie może stanowić smaczny dodatek do posiłku albo wręcz nawet go zastępować. Jeżeli zmiksowane owoce i warzywa wzbogacimy np. o płatki owsiane, otręby, nasiona chia, orzechy czy jogurt, wówczas zyskamy sycące i pełnowartościowe danie. Możemy je spożyć na pierwsze lub drugie śniadanie, a także zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. W przygotowaniu tych napojów pomogą nam rozdrabniacze i blendery (szeroka oferta tego typu urządzeń dostępna jest na stronie: eldom.eu).
Rozdrabniacze, zwane też blenderami ręcznymi, są zwykle niewielkich rozmiarów i składają się z końcówki miksującej, połączonej z obudową, w której znajduje się silnik. Mają ergonomiczny kształt i niedużo ważą. Mogą też posiadać dodatkowe końcówki wymienne (np. do ubijania piany) lub naczynia do miksowania, dołączone do zestawu. Rozdrabniacze sprawdzają się doskonale, gdy przygotowujemy koktajle, zupy krem, pasty do kanapek czy dipy. Większe i nieco bardziej zaawansowane technologicznie są blendery kielichowe. Oprócz funkcji miksowania i mieszania, potrafią również kruszyć lód. Warto tu także zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, zastosowane w tzw. blenderach próżniowych, gdzie rozdrabnianie odbywa się bez dostępu powietrza, dzięki czemu substancje zawarte w produktach nie utleniają się i zachowują pełnię swoich walorów odżywczych. Dla wszystkich aktywnych, którzy lubią przygotowywać zdrowe posiłki także w trakcie wyjazdów dobrym rozwiązaniem są blendery wyposażone w praktyczne pojemniki, w których można wygodnie przechowywać przygotowane napoje i które mogą służyć jako kubki lub bidony z możliwością przytroczenia do paska lub plecaka.

 

Urządzania wielofunkcyjne – proste, wygodne i zdrowe gotowanie!

 

Wielofunkcyjne urządzenia kuchenne są w stanie zastąpić nam wiele oddzielnych sprzętów kuchennych, jak np. mikser, parowar, szatkownica czy rozdrabniacz. Można w nich gotować tradycyjnie lub na parze, a także miksować, szatkować, mielić, wyrabiać ciasto, ubijać pianę, mieszać czy podgrzewać. Ich obsługa jest prosta, gdyż każdą z czynności łatwo zaprogramować. Wystarczy ustawić odpowiednie parametry, czyli: tempo obrotów podczas rozdrabniania czy mieszania produktów, a także czas oraz temperaturę gotowania lub podgrzewania. Większość producentów tego typu urządzeń oferuje także zestawy gotowych przepisów do przygotowywania kompletnych posiłków oraz półproduktów do ich wykonania, z których mogą korzystać nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem (patrz: eldom.eu / Wielofunkcyjne urządzenie kuchenne MFC2000)
Użytkowanie urządzenia wielofunkcyjnego pozwoli nam ograniczyć korzystanie z tzw. gotowców oraz paczkowanej czy słoikowej żywności. Zrobimy własne dżemy, jogurty owocowe, sałatki, zupy i sosy. Zmielimy orzechy, zasuszone pieczywo czy ser. Możemy nawet przyrządzać jednocześnie dwie potrawy, np. zupę w naczyniu miksującym, a mięso, ryby czy warzywa w nakładce do gotowania na parze. Ciekawym rozwiązaniem są także urządzenia wielofunkcyjne, wykorzystujące technologię beztłuszczową, w których – bez oleju lub z jego minimalną ilością – przyrządzimy nawet frytki.

 

Dzbanki filtrujące, czyli czysta woda zawsze pod ręką!


Gdy mówimy o zdrowym odżywaniu nie możemy oczywiście zapominać o odpowiedniej ilości płynów (od 1,5 do 2l), jakie powinniśmy przyjmować w ciągu dnia. Właściwe nawodnienie organizmu, zwłaszcza gdy jesteśmy aktywni fizycznie, ma olbrzymie znaczenie. Oprócz świeżych soków w naszym codzienny menu trzeba więc uwzględnić także duże ilości wody. Nie musimy jednak korzystać z tej, kupowanej na potęgę w plastikowych butelkach – wystarczy zaopatrzyć się w dzbanek do filtrowania wody. W ten sposób ograniczymy nie tylko koszty, ale również pozytywnie wpłyniemy na środowisko, zmniejszając ilość trudno rozkładających się odpadów.
Dzbanki filtrujące redukują twardość wody, oczyszczają ją i usuwają z niej szkodliwe substancje, jak np. związki chromu czy metale ciężkie. Przefiltrowana w warunkach domowych woda, z dodatkiem cytryny i świeżej mięty, przelana następnie do specjalnych pojemników wielokrotnego użytku, może być z powodzeniem zabierana do pracy, szkoły, na spacer lub trening.


Suszarki do żywności – naturalny sposób konserwowania artykułów spożywczych


Jak w naturalny sposób – bez środków chemicznych i innych szkodliwych dodatków – zakonserwować zebrane własnoręcznie grzyby, owoce i warzywa? Trzeba użyć suszarki do żywności. W urządzeniu tym wysuszymy także zioła, orzechy, domowy makaron, pieczywo, a nawet mięso. Woda, usuwana z produktów w czasie ich suszenia, nie doprowadzi do rozwoju pleśni i niebezpiecznych bakterii, a my będziemy mogli cieszyć się ich smakiem. Grzyby trafią zimą do wigilijnej kapusty, zasuszone owoce użyjemy do ciast (np. FIT batoniki) i deserów lub jako alternatywę dla niezdrowych chipsów (podobnie wykorzystamy też warzywa), a zioła doprawią ulubione zupy i napoje. Na dodatek będziemy mieli pewność, że to co samodzielnie zakonserwowaliśmy, nie zostało poddane żadnej dodatkowej obróbce oraz „wzbogacone” sztucznymi barwnikami i aromatami.


Dozowniki do octu i oliwy – bez właściwego przyprawiania ani rusz!


Nie ma dobrej kuchni bez odpowiednich przypraw. Wszystkim miłośnikom sałat i sałatek z pewnością przyda się więc praktyczny i funkcjonalny dozownik do oliwy i octu. Ten niewielki gadżet pozwala na wygodne dawkowanie poszczególnych substancji, a także ich mieszanie – w dowolnych proporcjach – jeżeli posiada dwa osobne pojemniki (np. dozownik DO10 / strona: eldom.eu).
Dozowniki są wyposażone w atomizer, który rozpyla płynne składniki w precyzyjny sposób, przez co możemy ograniczać ich nadmierne użycie (jest to szczególnie istotne zwłaszcza przy stosowaniu oleju) oraz uniknąć niepotrzebnym zabrudzeń.


Wagi kuchenne, czyli dieta pod kontrolą….


W trakcie gotowania, pieczenia lub stosowania diety niezwykle ważny jest dokładny dobór składników oraz gramatura przygotowywanych dań. Sprzętem, który będzie nam w tym pomagał jest waga kuchenna. Urządzenie to – obok swojego podstawowego zadania, jakim jest pomiar ciężaru – bywa wyposażone także w funkcję przeliczania kalorii oraz zwartości substancji odżywczych, zawartych w ważonych produktach (np. błonnik, węglowodany, białko, sód, cholesterol). Jest to szczególnie przydatne dla wszystkich, którzy prowadzą kuracje odchudzające, stosują diety eliminacyjne lub po prostu chcą w bardzo dokładny sposób bilansować swoje posiłki.

Zdrowie odżywianie to nie jest moda. To absolutna konieczność. Jednak pośpiech i duża liczba obowiązków nie zawsze nam na to pozwalają. Tym bardziej warto więc zainwestować w wykwalifikowanych i niezawodnych pomocników – kuchenne AGD, które ułatwi nam codzienne gotowanie.