Polska, tradycyjna wigilia to potrawy postne, mimo to wiele z nich zawiera spore ilości tłuszczu i cukru, które w połączeniu z warzywami kapustnymi i grzybami mogą obciążyć nasz żołądek. Kto nie kocha pierogów babci z kapustą i grzybami czy świątecznego makowca z rodzynkami i pomarańczową, kandyzowaną skórką? Odmawianie sobie tych przyjemności to wręcz grzech, jednak warto nakładać sobie mniejsze porcje pamiętając o umiarze. Jeśli planujemy zjeść więcej w świąteczne dni, już teraz zadbajmy o zwiększoną dawkę ruchu i lżejsze menu.
Każdego roku na wigilijnym stole pojawiają się potrawy, których smak już od dzieciństwa zna każdy Polak – kutia, smażony karp, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony czy kapusta z grochem…kto by się oparł tym przysmakom? Nie ma też chyba śmiałka, który odmówiłby babcinym zachętom do jedzenia rarytasów. Zasiadając do stołu warto trzymać się kilku uniwersalnych zasad, które pozwolą nam bez problemów przeżyć wspólne biesiadowanie. Jedzmy przede wszystkim powoli i dokładnie rozdrabniajmy kęsy – tym sposobem zjemy nieco mniej i nacieszymy się smakiem potrawy. Nie mieszajmy dań tłustych ze słodkimi – przeplatając różne smaki zjadamy więcej, a ponadto takie połączenie sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Jeśli chcemy uniknąć zgagi i wzdęć sięgajmy po niegazowane płyny do posiłków, do kapusty dodajmy kminku, a do picia po posiłku zróbmy sobie mięty. Zawsze zaczynajmy od dań lżejszych, mniej tłustych - jeśli zapełnimy żołądek lekkim barszczem możemy być pewni, że zjemy racjonalną porcję pierogów z kapustą i grzybami czy karpia. Pamiętajmy też, by zawsze wybierać małe talerze – korzystając z takich zjadamy mniej. Od stołu warto byłoby odejść z lekkim poczuciem niedosytu, ale to chyba największe wyzwanie w święta, nawet dla osób z silną wolą.
Tradycja to rzecz święta, jak mówią nasze babcie. Warto spróbować przygotować 12 potraw w nieco zmodyfikowanej wersji, tak aby były mniej obciążające dla układu pokarmowego, ale wciąż smaczne. Ryba to bezsprzecznie bohater wigilijnego stołu. Zamiast smażyć karpia na głębokim tłuszczu w panierce warto zdecydować się na upieczenie go w warzywach, pieczarkach, czy samej cebulce. Jeśli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z ryby smażonej do panierowania użyjmy samej mąki, smażmy rybę na płytkim, bardzo gorącym oleju, a następnie włóżmy do piekarnika aby nie była surowa wewnątrz. Śledź– kolejna tradycyjna ryba wigilijnej wieczerzy, może być podany nie tylko ze śmietaną, doskonale smakuje także z jogurtem. Jeśli lubimy śledzie w oleju dodajmy do nich odrobinę oleju lnianego lub rzepakowego. Pierogi lub uszka przygotujmy z dodatkiem mąki razowej. Pierogi gotujmy, będą lżejsze niż smażone. Na stole nie może zabraknąć również kompotu z suszonych owoców. Jednak zamiast dosładzać go cukrem warto dodać do niego ksylitolu, naturalnego słodzika mającego połowę mniej kalorii niż cukier. Ksylitolem możemy dosłodzić także barszcz czerwony jeśli zależy nam aby zupa miała intensywny, słodki smak. Ksylitol doskonale sprawdzi się także jako zamiennik cukru w tradycyjnych ciastach. Z jego dodatkiem udaje się makowiec na kruchym cieście, sernik, a nawet pierniki. Jedynie do ciasta drożdżowego musimy łączyć go z cukrem ponieważ inaczej ciasto nie wyrośnie. Zamiast ksylitolu w wypiekach sprawdzi się także bezkaloryczna stewia. Przepisy na takie nowe tradycyjne ciasta są szeroko dostępne na stronach internetowych i blogach.
Na nasze samopoczucie ma również wpływ sposób, w jaki spędzamy świąteczny czas. Zamiast ograniczać się do siedzenia przy stole i nakładania sobie kolejnych porcji pyszności, zorganizujmy sobie i bliskim czas na świeżym powietrzu. Spacer powinien stać się elementem naszej świątecznej tradycji. Ruch pobudza pracę układu pokarmowego, zwłaszcza ruchy robaczkowe jelit, a także pomaga w spaleniu nadprogramowych kalorii, których dostarcza obfite, świąteczne menu. Dotleniony organizm to również lepsza praca układu krążenia i naszego mózgu, a także lepszy humor w świąteczny czas. – radzi Katarzyna Zadka
odchudź święta, odchudź siebie! www.igortreneronline.pl
Zgłoś nadużycie-FIT.PL
Redakcja Współpraca
Reklama
Redakcja Współpraca
Dla prasy Partnerzy
Prywatność
Polityka prywatności
Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl
Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.
Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).
W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.
Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.
Przetwarzamy te dane w celach, aby:
Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.
Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.
Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.
Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.