Tajemnica młodego wyglądu i piękna tkwi we właściwie skomponowanym jadłospisie, zawierającym witaminy i niezbędne pierwiastki
fit.pl
2006-09-19 00:00
Udostępnij
Tajemnica młodego wyglądu i piękna tkwi we właściwie skomponowanym jadłospisie, zawierającym witaminy i pierwiastki niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Niektóre z nich, np. chrom, krzem, beta-karoten, witamina E czy koenzym Q, współdziałając z innymi substancjami, mogą Cię odmłodzić nawet o kilkanaście lat!

Krzem na lśniące włosy i mocne paznokcie

Gdy włosy stają się matowe, wypadają, paznokcie się łamią, twarz pokrywają brzydkie wypryski to sygnał, że brakuje krzemu. Pierwiastek ten wpływa na przemianę materii (ułatwia też odchudzanie). Znajdziesz go w rzodkwi, burakach, ogórkach, pomidorach, pieczarkach, oliwie, cebuli, czosnku, otrębach, ryżu, pestkach słonecznika. Bogatym jego źródłem jest skrzyp polny.

Na ładną cerę – witamina E i beta-karoten

Beta-karoten zapewni cerze świeży, opalony wygląd, a oczom blask. Dzięki witaminie E skóra będzie elastyczna i później pojawią się zmarszczki. Jedz marchewkę, morele, dynię, oleje roślinne i kiełki pszenicy.

dieta a wiekChrom na smukłą sylwetkę

Wpływa na przemianę materii, chroni przed cukrzycą, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, reguluje także poziom cholesterolu. Największe ilości chromu znajdziesz w brokułach, jęczmieniu, krewetkach, grzybach, cynamonie, piwie.

 

Dzień 1


Śniadanie: surówka dla urody, herbata lub kawa bez cukru.

Drugie śniadanie: 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa cienko posmarowanego masłem, 2 plasterki wędliny drobiowej, pomidor albo 1/2 strąka papryki.

Obiad: brokuły z grzybami i brunatnym ryżem, miska sałaty z sosem winegret.

Podwieczorek: duże jabłko, pomarańcza lub kiwi.

Kolacja: ugotowana na parze ryba, sałatka z sezonowych warzyw z sosem jogurtowym.

Dzień 2


Śniadanie: jajko ugotowane na miękko, kromka pieczywa, szczypiorek, kawa z mlekiem lub herbata.

Drugie śniadanie: kubeczek naturalnego jogurtu z filiżanką owoców (truskawki, poziomki, jagody).

Obiad: zupa brokułowa, befsztyk z polędwicy, miska sałatki z sezonowych warzyw.

Podwieczorek: sałatka owocowa.

Kolacja: 10 dag makaronu z duszonymi na oliwie warzywami.

Dzień 3


Śniadanie: porcja niskotłuszczowego twarożku z owocami lub 2 łyżkami niskosłodzonego dżemu, 2 kromki chrupkiego pieczywa.

Drugie śniadanie: kromka cienko posmarowanego masłem chleba, 2 plasterki żółtego sera, ogórek.

Obiad: zupa jarzynowa, kotlet z piersi kurczaka z grilla z ziołami, mizeria z jogurtem.

Podwieczorek: 3 małe biszkopty, sok wyciśnięty ze świeżych owoców.

Kolacja: sałatka zdrowia.

www.fit.pl