fit.pl mobile logo

Ratuj witaminy na talerzu!

Witaminy i minerały to bezcenne źródła zdrowia i urody, jednak przy nieodpowiednim przygotowywaniu posiłków, szybko tracimy je z poszczególnych produktów, jak je zatrzymać?  
vega2Witamin i minerały zawarte w produktach, które spożywamy na co dzień dbają o nasze zdrowie, pamięć, dobre samopoczucie, dodają urody, zanim jednak znajdą się w naszym organizmie wiele z nich znika już na talerzu. Dlaczego tak się dzieje?

Nieodpowiednie podawanie, gotowanie, przygotowywanie i przetrzymywanie owoców  oraz warzyw a także sporządzanie z nich potraw powoduje, że większa część wartościowych składników ginie w procesie przetwarzania.

Jak chronić cenne składniki?

Produkty żywnościowe, które zamierzasz spożyć, nie trzymaj kilka dni w lodówce - brokuły, które zbyt długo leżą na straganie lub w domowej spiżarce tracą około 5 procent witaminy C! Dlatego nie rób dużych zapasów : zwłaszcza owoców i warzyw, które najszybciej tracą cenne minerały, a kupuj je i przyrządzają tuż przed podaniem.
  • Sałatkę polej przed zjedzeniem oliwą z oliwek, by zatrzymać utlenianie witaminy C,
  • Nie krój nożem sałaty tylko delikatnie rwij, w ten sposób także uchronisz ją przed utratą witamin,
  • Nie sól zbyt wcześnie potraw, gdyż wraz z utratą wody, pozbawiasz je wielu składników odżywczych.
  • Wybieraj produkty z osiedlowych straganów i wiejskiej hodowli ekologicznej, będą mieć na pewno więcej składników odżywczych niż te kupowane w tradycyjnych sklepach i dyskontach.

Chłód i zacienione miejsce

Produkty, które musisz przechować z jakiś powodów, przetrzymuj w lodówce w specjalnej szufladzie, ważne by było to miejsce ciemne i chłodne, przeznaczone tylko na jeden rodzaj produktu np. tylko owoców i warzyw.

Światło i ciepło zabiera sporo witamin zwłaszcza dobrze rozpuszczalnych, takich jak A, D, E oraz B (najwięcej witaminy B2). Także produkty mączne: ryż, mąka oraz mleko i jego przetwory w słońcu, i cieple tracą swoje właściwości.

Mycie i czyszczenie

Wbrew pozorom ogromne znaczenie ma fakt w jaki, poprzez mycie i czyszczenie, przygotowuje się produkty do spożycia. Najlepiej myć je krótko pod bieżącą wodą, długie mycie także pozbawia produkty cennych wartości odżywczych (zwłaszcza witamin z grupy B oraz witaminę C). Warzywa bulwiaste i korzeniowe warto myć dokładnie, używając np. szczotki, by usunąć resztki nawozów sztucznych i ziemi.

warzywa got 2

Obieranie

Najwięcej witamin znajduje się w produktach np. owocach i warzywach tuż pod skórką, dlatego dobrze jest jeść wiele z nich ze skórką, wiadomo jednak, że niektórych w ten sposób nie da się spożywać, dlatego ograniczajmy obieranie do minimum, warzywa takie jak marchewka czy ziemniaki skrobmy delikatnie, dokładnie myjmy i gotujmy lub (w przypadku marchewki) spożywajmy ze skórką.

Pokrojonych oraz obranych warzyw i owoców nie zostawajmy zbyt długo na powietrzu, ponieważ zawarty w nim tlen powoduje rozkład wielu witamin, np. witaminy C. Bardzo nietrwałym składnikiem pokarmowym jest kwas foliowy - bardzo cenny pierwiastek dla seniorów i kobiet  wciąży,  znajdujący się w np. w sałacie, brokułach, brukselce, pietruszce, szpinaku, kapuście, dlatego warzywa powinny być jak najkrócej eksponowanie na powietrzu.

Gotowanie, duszenie, smażenie

Każda obróbka cieplna czyli duszenie , gotowanie i smażenie powoduje szybką utratę cennych wartości, dlatego należy wybierać krótkie gotowanie lub najlepiej gotowanie na parze, które zdecydowanie skraca czas przetwarzania cieplnego i zatrzymuje znacznie więcej witamin. Jeśli gotujemy warzywa nie powinniśmy doprowadzać ich do rozgotowania. Warzywa powinniśmy dodawać do gotującego się już wywaru, aby wstrzymać działanie enzymu (askorbinazy), który rozkłada witaminę C. Jeśli gotujemy je samodzielnie , o tylko w odpowiedniej ilości wody.

Podczas smażenia w zbyt dużej ilości tłuszczu lub przy jego niedostatecznym rozgrzaniu, bardzo dużo tłuszczu wnika w potrawę, także niszcząc jej właściwości odżywcze, najzdrowsze jest smażenie na dość rozgrzanym tłuszczu lub w małej ilości. Zdrowszym wariantem tradycyjnego oleju jest rzepakowy, oliwa z oliwek raczej nie nadaje się do smażenia, gdyż jej właściwości ulegają zniszczeniu. Nie należy smażyć na przypalonym tłuszczu, taka potrawa jest nie tylko niezdrowa i ciężkostrawna, ale także pozbawiona wszelkich właściwości odżywczych.

www.senior.fit.pl
 


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl