Jak przygotować domową maseczkę

Gwarancją skuteczności domowych maseczek jest przede wszystkim jakość produktów, z których są przygotowywane
fit.pl
2009-02-18 00:00
Udostępnij
Jak przygotować domową maseczkę
Świeży ogórek, dokładnie umyte jabłko, nieprzeterminowane mleko i zachowanie higieny – tylko w ten sposób przygotujesz naprawdę upiększające maseczki. Zwolenniczki domowych maseczek chwalą je za skuteczność i szybki efekt.
  • przygotowując maseczkę, wybieraj świeże warzywa i owoce
  • korzystaj z sezonowych owoców
  • dokładnie myj i obieraj
  • kupuj tylko takie, które pochodzą z upraw ekologicznych
  • nowalijki nie są dobrym materiałem na maseczki, ponieważ są uboższe w cenne składniki
  • produkty spożywcze np.: mleko, oliwa, płatki owsiane, drożdże nie mogą być przeterminowane
  • przechowuj je w taki sposób, jaki sugeruje producent (np. miód w zaciemnionym miejscu, mleko w lodówce, a drożdże w suchym i zimnym miejscu)
  • nie trzymaj maseczek w lodówce, zrób jej tyle, ile potrzebujesz na jednorazowy zabieg
  • używaj szklanych miseczek i szpatułek (metal i plastik mogą wchodzić w reakcje chemiczne z obecnymi kwasami owocowymi)
  • maseczkę nakładaj na czystą skórę
  • pamiętaj o higienie rąk












Ujędrniają, oczyszczają, łagodzą podrażnienia, liftingują, dodają blasku – maseczki przygotowywane w domu można dobrać do każdego rodzaju cery. Zanim zdecydujesz się nałożyć na twarz maseczkę zrobiona przez siebie, musisz znać rodzaj swojej skóry.

  • Dla suchej skóry zalecane są maseczki intensywnie nawilżające i odżywcze
  • Cera trądzikowa potrzebuje maseczek łagodzących podrażnienia i złuszczających
  • Tłusta wymaga z kolei preparatów usuwających nadmiar łoju i matujących skórę
  • Maseczki ujędrniające i wygładzające zmarszczki pomagają dojrzałej skórze.

Przepisy na domowe maseczki znajdziesz np. TUTAJ >>





www.fit.pl