Podążając za zasadą lepiej zapobiegać niż leczyć, warto skorzystać z darów natury, by uchronić się od przeziębienia. O każdej porze roku warto sięgnąć po czosnek, bo jego wpływ na nasze zdrowie jest niedoprzecenienia. Czy wiesz co może ci dać codzienne jedzenie czosnku?
fit.pl
2014-02-07 00:00
Udostępnij
Czosnek jedz codziennie, bo warto

Nasze prababcie, aby ustrzec się przed chorobą, sięgały po czosnek. Nam najczęściej kojarzy się z przykrym zapachem i staramy się go omijać, a to bardzo poważny błąd.

Dawniej wiele osób zapytanych o właściwości czosnku bez zawahania odpowiadało – odpędzanie złych duchów. Nie bez  przyczyny wisiał w każdym domu, w celu ochronnym. Jednak czosnek znalazł również zastosowanie w medycynie.

Szczególnym wielbicielem tego warzywa był Hipokrates, który zalecał spożywanie czosnku przy każdej okazji. Wieki później współczesna medycyna dokonała przełomowego odkrycia. Okazało się bowiem, że częste spożycie czosnku ma wpływ na niską zachorowalność na nowotwory układu pokarmowego! Szczególnie ważne by był spożywany w postaci nieprzetworzonej. To wtedy jest najskuteczniejszy w walce przeciw atakom raka.

Czosnek - naturalny antybiotyk

Czosnek znajdował zastosowanie w medycynie ludowej jako lek oczyszczający krew, mający silne działanie bakteriobójcze, obniżający ciśnienie krwi, korzystnie działający na serce, zapobiegający nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego.

Czosnek zawiera ponad 200 substancji korzystnie wpływających na nasz organizm. Wśród nich możemy wyróżnić: związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik i cukry, a także witaminy: A, C oraz z grupy B, sole mineralne, takie jak: związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu. Dzięki zawartym w nim związkom jest naturalnym antybiotykiem, gdyż niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Ma także właściwości obniżające poziom cholesteroru we krwi.

Po co jeść czosnek?

Jedzenie surowego czosnku skutecznie obniża poziom cukru i trójglicerydów we krwi, zapewniając ochronę tetnicom i sercu. Usprawnia również krążenie krwi w naczyniach mózgowych, naczyniach oczu i kończyn dolnych. Prowadzi to do poprawienia sprawności fizycznej i psychicznej.

Zawarte w czosnku związki siarki mobilizują białe krwinki, które chronią organizm przed atakami ze strony zakaźnych wirusów. Niszczy on także bakterie występujące w przewodzie pokarmowym. Posiada aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdziała arteliosklerozie, starzeniu się i nowotworom.

Stosowany zewnętrznie może pomóc w gojeniu się ran, ropni, czyraków. Codzienne zażywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowań o połowę. Kolejnym plusem zażywania czosnku jest niewielki koszt miesięcznej kuracji, który wynosi ok. 10-20 złotych.

W czosnku zawarte są liczne substancje czynne - fitosterole, flawonoidy, pektyny, śluzy, mieszanina lotnych związków bakteriobójczych, związków siarkowych. Wśród nich znajduje się również bezwonna allilina, która po uszkodzeniu tkanek (zmiażdzeniu) rozpada się na bakteriobójczy związek o silnym zapachu. Czosnek cieszy się sławą środka przeciwdziałającego nadciśnieniu tętniczemu (zarówno skurczowemu, jak i rozkurczowemu). Dobrze działa na serce, hamuje wytwarzanie złego cholesterolu, wpływa na jego zawartość we krwi, redukuje szkodliwą frakcję LDL.

Ząbki czosnku są szczególnie skuteczne na:
• infekcje układu oddechowego,
• ból gardła,
• przeziębienie,
• grypa,
• infekcje ucha,
• zmniejsza wydzielanie flegmy,
• problemy związane z układem pokarmowym,
• pleśniawka jamy ustnej,
• pleśniawka pochwowa.

Jak często jeść czosnek, żeby przyniosło to efekty?

Aby zapobiegać chorobom infekcyjnym i podnieść odporność organizmu należy spożywać czosnek przez dwa miesiące, raz dziennie, jeden duży ząbek.

Najbardziej aktywny jest świeży czosnek, zawierający bardzo dużo właściwości bakteriobójczych. Można go zetrzeć na kanapkę lub zjeść z twarożkiem czy jogurtem naturalnym. Po starciu, pokrojeniu lub wyciśnięciu czosnku przez praską należy go odstawić na około 10 minut, aby wyzwoliły się wszystkie zdrowotne jego właściwości. Nie powinniśmy się obawiać przykrego zapachu, który mógłby odstraszyć od nas innych ludzi. Pomocne w eliminacji nieprzyjemnego zapachu będą zielona pietruszka, liść mięty, tymianku lub selera. Bardziej drastyczną formą walki z przykrym czosnkowym zapachem jest wypicie 2-3 kieliszków czerwonego wina. Jeśli jednak ktoś nie jest w stanie przełknąć świeżego czosnku nie musi się martwić, w aptekach są dostępne tabletki, zawierające olejowy wyciąg z tej rośliny.

Należy jednak pamiętać, że czosnek jest ciężkostrawny i drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego. Przeciwwskazany jest dla osób chorych na nerki, nie powinny go również spożywać kobiety karmiące.