Gruczoł tarczycy to jeden z najmniejszych gruczołów w naszym organizmie. Jednak kontroluje wiele procesów zachodzących w naszym ciele. Kiedy tarczyca nie działa prawidłowo może wytwarzać za dużo lub za mało hormonów, co sprawia, że nasz oraganizm nie pracuje prawidłowo. Jeśli masz wahania nastrojów, zbyt szybko przybierasz na wadze lub chudniesz, ma problemy ze skórą - może to oznaczać, że twój styl życia doprowadził do uszkodzenia tarczycy
2018-10-30 00:00
Udostępnij
Tarczyca - jak o nią zadbać?

Zbyt wiele stresu

Stres wpływa na cały twój organizm, w tym na układ hormonalny. Jeśli żyjesz w ciągłym napięciu, tarczyca przestaje działać prawidłowo i wytwarza za dużo lub za mało hormonów. Jeśli doświadczyłeś już problemów z tarczycą, stres może prowadzić do ataków paniki lub długotrwałej utraty pamięci. Brak snu i stresująca praca znajdują się również na liście czynników ryzyka. Aby złagodzić negatywne działanie stresu na tarczycę musisz postarać się częściej wysypiać, unikać siedzącego trybu życia i chodzić na ćwiczenia. Jeśli nie potrafisz poradzić sobie ze stresem, wybierz się do psychologa.

Zbyt mała ilośc dobrych tłuszczy w diecie

Przechodząc na dietę eliminujemy z naszego menu tłuszcze. Owszem dieta niskotłuszczowa pomoże zredukować nadmierną ilość kilogramów. Jednak eliminacja także zdrowych tłuszczy może prowadzić do problemów z funkcjonowaniem tarczycy. Dobre tłuszcze znajdują się w oleju lnianym, jaja, produktach mlecznych, mięsie, rybach czy kiełkach pszenicy. Lepiej nie rezygnować z jedzenia takich produktów. 

Spożywanie zbyt dużej ilości produktów na bazie soi

Soja zawiera wiele użytecznych mikroelementów, witamin i może zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości produktów sojowych, ponieważ spowalniają pracę tarczycy. Kiedy jemy dużo produktów na bazie soi, tarczyca absorbuje mniej jodu, ktory jest ważny dla jej prawidłowego funkcjonowania.

Jak możemy uniknąć tego problemu? Zmniejszając ilość spożywanych pokarmów sojowych i dodając więcej produktów zawierających jod: takich jak warzywa, jagody, owoce i owoce morza. Żurawina, krewetki, małże, kalmary i ryby morskie to najlepsi przyjaciele Twojej tarczycy.

Spożywanie dużej ilości warzyw kapustnych

Naukowcy z Oregon State University udowodnili, że surowe warzywa kapustne negatywnie wpływają na pracę tarczycy. Nie zaleca się spożywania dużej ilości kapusty, rzepy i rzodkiewki, szczególnie jeśli cierpi się na niedobór jodu. Chodzi o to, że produkty te zawierają glukozynolany, które zawierają azot i siarkę (dlatego te warzywa są lekko gorzkie.) Kiedy te pierwiastki dostaną się do naszego organizmu, wpływają na naszą tarczycę i mogą nawet wywołać wole. Lepiej jeść warzywa, takie jak buraki, pomidory i seler.

Palenie papierosów

Palenie wpływa źle nie tylko na nasze płuca. Różne badania pokazują, że ma to negatywny wpływ również na tarczycę. Tytoń sprawia, że tarczyca wytwarza coraz więcej hormonów powodujących nadczynność tarczycy. Co więcej, dym zawiera toksyny, a usunięcie ich zajmuje naszemu organizmowi 6 dni. W tych dniach zmniejsza się ilość jodu w tarczycy. Wzrasta poziom hormonów tarczycy we krwi i pogarsza się praca tarczycy.

Spożywanie zbyt dużej ilości produktów zawierających kofeinę

Picie zbyt dużej ilości kawy nie jest dobre dla naszego organizmu, a zwłaszcza dla prawidłowego działania tarczycy. Kawa i mocna herbata zawierają kofeinę, która zwiększa ilość kortyzolu w organizmie. Ten hormon stresu wpływa negatywnie na tarczycę i tym samym pogarsza się nasz metabolizm. Naukowcy wciąż spierają się o ilość kawy, która nie wpłynie źle na nasze zdrowie: wahają się między dwiema a sześćioma filiżankami dziennie. 5 ml kawy zbożowej zawiera 110-160 mg kofeiny (w zależności od rodzaju kawy). Należy pamiętać, że produkty takie jak czekolada, coca-cola i napoje energetyczne zawierają również kofeinę.

Spożywanie żywności o dużym indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny jest średnim wskaźnikiem procentowym, który mówi o tym, jak szybko po spożyciu jakiegoś produktu, wzrośnie poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim IG indeksie glikemicznym, to te, które po spożyciu szybko, gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi.  Dlatego tak ważne jest zwracanie uwagi na to, co jemy, by utrzymać tarczycę w zdrowiu. Produktami o wysokim indeksie glikemicznym są słodycze, ciasta, makarony i biały ryż. Te produkty zawierają ogromną ilość węglowodanów i wpływają na proces wchłaniania jodu. Niedobór jodu prowadzi do problemów z tarczycą. Oczywiście, prawie niemożliwe jest zaprzestanie spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym, ale można zmniejszyć ich ilość w diecie.

Jedzenie dużej ilości masła i margaryny

Ludzie, którzy lubią masło, powinni być naprawdę ostrożni. Ten produkt znajduje się na liście produktów o wysokiej zawartości cholesterolu. Cholesterol wpływa na równowagę lipidów i pracę tarczycy. Mimo to nie zaleca się zaprzestania spożywania pokarmów zawierających tłuszcze zwierzęce. Na przykład masło jest źródłem selenu i witaminy D. Jeśli chodzi o margarynę, lepiej unikać tego produktu. Jest on wytwarzany z tłuszczów trans, które uszkadzają nasze układy hormonalne i sercowo-naczyniowe, prowadząc  do otyłości.


Nie martw się, nie wszystkie wymienione tu czynniki, prowadzą do zniszczenia tarczycy. Musisz zadbać o swoje ciało i zwrócić się do lekarza, jeśli zauważysz jakiekolwiek zmiany w swoim orgaznimie.