Dom pachnie piernikami, na patelni smaży się karp, a w wazie czeka już zupa grzybowa. Jednak nie wszyscy mogą się cieszyć w pełni smakiem Świąt. Alergików nawet Boże Narodzenie nie zwalnia z ostrożności w wybieraniu potraw
fit.pl
2011-12-21 00:00
Udostępnij
Uważaj na świąteczne alergie
A uważać powinniśmy wszyscy, bo często nie zdajemy sobie nawet sprawy ze swojej wrażliwości na niektóre produkty. Otaczające nas w Święta zapachy i smaki sprawiają, że często nie możemy się powstrzymać, by nie spróbować kolejnego smakołyku. Ryby, owoce, orzechy, pistacje, migdały, przyprawy – zwłaszcza w tym okresie trudno ich uniknąć. Jeśli jednak po ich spożyciu zauważymy u siebie objawy uczulenia, powinniśmy jak najszybciej udać się do alergologa i zrobić badania. A w przypadku burzliwych objawów, natychmiast udać się po pomoc lekarską.

To możesz być ty

Osoby cierpiące na alergię pokarmową są zazwyczaj wyczulone na to, by zwracać uwagę na skład spożywanych potraw, czy nawet rodzaj dań przygotowywanych w pomieszczeniach w których przebywają. Jednak nawet one w świątecznej atmosferze mieszają różne produkty, dlatego łatwiej im zjeść coś przez przypadek. Świąteczne przygotowania sprzyjają rozkojarzeniu. Dlatego w tym czasie wszyscy powinniśmy być ostrożni, bo często to właśnie wtedy decydujemy się na to, by spróbować potraw czy produktów, których na co dzień nie jemy, a więc nie zdajemy sobie sprawy, że mogą nas uczulić. Podczas Świąt szczególnie uważać powinny dzieci. Ich skóra, spojówki czy układ oddechowy są bowiem dużo wrażliwsze i dlatego częściej pojawiają się u nich objawy alergii. Czasami nie muszą one nawet zjeść produktu, aby wystąpiła u nich reakcja alergiczna. Na przykład skórka pomarańczy czy mandarynki może uczulić je podczas samego obierania czy dotykania owocu. Tak samo może zadziałać sam fakt smażenia ryby.

Masz alergię – odmawiaj

Jeśli wiemy, że cierpimy na alergię pokarmową, a zostaliśmy zaproszeni na świąteczną kolację czy przyjęcie, zadbajmy o to, by uprzedzić gospodarzy, iż nie możemy jeść pewnych produktów. Oszczędzi nam to tłumaczenia się przy stole i nie narazi na to, że będą nam mieli za złe, że nie próbujemy wszystkich przygotowanych specjałów. Warto też ćwiczyć swój charakter, by przy wigilijnym stole nie ulec namowom rodziny. Nawet niewielka ilość potrawy zawierającej alergen może spowodować poważną w skutkach reakcję organizmu. Choćby danie wyglądało wyjątkowo kusząco, nie warto ryzykować – mówi dr n. med. Agnieszka Bujnowska z Med Polonii. Mimo wszystko warto też uprzedzić osoby, z którymi zamierzamy spędzić Święta, jakie są objawy reakcji alergicznej i jak powinno się w związku z tym reagować. Na różnego rodzaju wyjazdy czy przyjęcia nie zapominajmy zabrać inhalatorów lub innych leków zaleconych przez specjalistę, jeśli takowych używamy w sytuacjach ostrej reakcji alergicznej.

Jeśli dziecko ma uczulenie na jajka, to można je w gotowaniu czy pieczeniu zastąpić:

- łyżeczką drożdży rozcieńczonych w jednej czwartej szklanki ciepłej wody,
- opakowaniem żelatyny wymieszanej bezpośrednio przed użyciem z dwiema łyżkami stołowymi ciepłej wody,
- łyżeczką proszku do pieczenia wymieszaną z łyżką stołową wody i łyżką stołową octu.
Takie zamienniki możemy zastosować np. przy wykonywaniu świątecznych uszek do barszczu.

Przy świątecznych wypiekach mąkę pszenną, jeśli dziecko jest na nią uczulone, można zastąpić innymi rodzajami mąki. Polecane są: mąka ryżowa, ziemniaczana, sojowa oraz kukurydziana.


Co grozi alergikom

Alergia pokarmowa oznacza uszkodzenie układu odpornościowego. To znaczy, że jeśli podczas jedzenia w Boże Narodzenie nie będziemy się dyscyplinować, mogą nas spotkać nieprzyjemne dolegliwości, jak pieczenie ust, opuchlizna języka i warg, nudności, pokrzywka lub rumień na skórze. Wigilijna wieczerza może też skończyć się dużo poważniejszymi kłopotami, na przykład wymiotami, biegunką, bólem brzucha, obrzękiem twarzy, powiek, uszu, języka, szyi, dłoni czy stóp, trudnościami w mówieniu i oddychaniu, a nawet wstrząsem anafilaktycznym. Zwłaszcza ta ostatnia reakcja alergiczna jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia. Przy poważnych objawach nie zwlekajmy i zgłośmy się na pogotowie lub wezwijmy je do domu. Jeśli w Święta po raz pierwszy zdarzyło nam się uczulenie, warto udać się do lekarza i zrobić testy alergologiczne, by uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.

Zawsze powinniśmy zwracać uwagę na skład dań, które zamierzamy zjeść. Niestety Święta nie sprzyjają samokontroli. Dlatego ważne jest, by być w stanie dostrzec już pierwsze objawy reakcji alergicznej naszego organizmu i właściwie się zachować.

www.zdrowie.fit.pl