Często zastanawiamy się, jakie pieczywo warto kupić. Mamy ogromny wybór gatunków chleba – ciemne, jasne, także z ziarnami, wszystkie wyglądają apetycznie. Po które z nich sięgnąć?
fit.pl
2010-11-26 00:00
Udostępnij
Chleb – jaki  wybrać?
chleb2Sięgając po jakiekolwiek pieczywo, przede wszystkim powinnyśmy pamiętać o tym, by było ono zdrowe. Skąd jednak mamy wiedzieć, że chleb, na który się zdecydowaliśmy, jest właśnie taki?

Historia pieczywa ma około 10 tysięcy lat i sięga czasów starożytnych Egipcjan, Greków, Rzymian i Hebrajczyków, kiedy to wygniatano nasiona traw i z nich wyrabiano rodzaj ciasta na placki czy podpłomyki. Dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić naszą codzienną dietę bez chleba, bułek, rogali czy kołaczy, zwłaszcza że spożywamy pieczywo kilka razy dziennie.

Pieczywo zawiera wiele ważnych składników odżywczych i kalorii. Jest bogate w węglowodany, białka, aminokwasy, tłuszcze, błonnik, potas, fosfor, magnez, wapń, sód, witaminy z grupy B, witaminę A oraz E.

Zboża stanowią niezbędne źródło wartości odżywczych, jakie musimy dostarczać organizmowi, by mógł zdrowo funkcjonować. Kilka kromek chleba dziennie dostarcza nam energii w postaci węglowodanów, niezbędnych tłuszczy i olejów oraz witamin E czy tych z grupy B, minerałów jak magnez i fosfor. Jakie właściwości ma pieczywo jasne, a jakie ciemne?

Dobry chleb:
  • Wzbogaca i uzupełnia zapotrzebowanie codzienne organizmu.
  • Poprawia naszą pamięć i sprawność umysłową.
  • Składniki zawarte w nim, a dokładniej zakwas, pomagają w trawieniu.
  • Syci, usuwając poczucie głodu, a nawet może sprzyjać odchudzaniu (ciemne pieczywo)
  • Ma pozytywny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne jak i psychiczne.

Sprawdź kaloryczność pieczywa

[-------]

chleb3Pieczywo jasne – im chleb jaśniejszy tym mniej wartościowy żywieniowo. Posiada małą wartość odżywczą. Mąka, użyta do jego wyrobienia pozbawiona jest składników mineralnych, białka, witamin czy błonnika. Może być pieczony z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej.

Pieczywo chrupkie – jest mniej kaloryczne, ale wcale nie oznacza, że jest zdrowe. Zawiera ziarna, iotręby, wodę i spulchniacze. Naukowcy są zdania, że tego typu pieczywo nie spełnia odpowiednich kryteriów, by umieścić go w piramidzie żywienia. Poza tym tego typu pieczywo nie jest odpowiednio sycące. Po zjedzeniu kromki, za chwilę sięgamy po następną i nastepną.

Pieczywo ciemne – jest ciężkostrawne, ale biorąc pod uwagę składniki, najzdrowsze. Ciemne pieczywo zawiera błonnik, polifenole, lignany, kwas fitynowy, które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów jelita grubego. Jest mniej kaloryczne i zapewnia uczucie sytości. Osoby bedące na diecie powinny siegać po ten rodzaj pieczywa.

Pieczywo ciemne uznaje się za zdrowsze. Powstaje z jednorazowego przemiału mąki (stąd nazwa „razowiec”), dzięki czemu posiada więcej minerałów, witamin i składników odżywczych, których pozbawiony jest chleb biały. Zawiera również antyutleniacze walczące z wolnymi rodnikami i broniące nas przed chorobami, na przykład rakiem czy problemami układu krążenia. Minusem chleba ciemnego jest to, iż jego spożywanie może utrudnić wchłanianie niektórych minerałów.

Wybierając chleb kierujmy się zasadą – im mniej składników znajduje się w chlebie, tym lepiej dla nas. Możemy też spożywać na zmianę jasne pieczywo z ciemnym, ale pozostając przy większej ilości pieczywa ciemnego, który powinien być elementem zdrowej, zbilansowanej diety.

www.fit.pl