O wątrobie, która jest jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie nie dbamy najlepiej. A wystarczy odpowiednia dieta, by wątroba się na nas nie odgrywała
fit.pl
2010-04-09 00:00
Udostępnij
Dieta dla zdrowej wątroby

Dzięki wątrobie zachowujemy zdrowie i dobre samopoczucie. Jest niczym filtr, wychwytujący toksyny, które dostają się do naszego ustroju wraz z pożywieniem i powietrzem. Pełni wiele funkcji: oczyszcza organizm, zajmuje się produkcją wielu substancji, pełni rolę magazynu dla witamin A, D, E, B12 i C oraz żelaza.

Co więc zrobić, aby ulżyć wątrobie?

Jedz regularnie, częściej i w małych ilościach, dzięki temu nie obciążysz wątroby nagłym dowozem dużej ilości składników odżywczych, które muszą być przez nią przetworzone.

Unikaj nadmiaru tłuszczu, szczególnie smalcu. Tłuszcz dodawany do potraw sprawia, że stają się one ciężkostrawne i wymagają od wątroby zwiększonej produkcji żółci, rozbijającej tłuszcz na łatwiej przyswajalne cząsteczki.

Unikaj alkoholu. Nawet niewielkie ilości alkoholu szkodzą wątrobie i prowadza do jej trwałego uszkodzenia.

Zrezygnuj z żywności wysoko przetworzonej, każda substancja wprowadzana do organizmu trafia do wątroby. Dieta bardziej bogata w produkty zawierające dużo substancji konserwujących, sztucznych barwników nie jest przyjazna dla organizmu.

Zadbaj, by składniki diety były świeże – im dłużej przechowujesz jedzenie, tym bardziej prawdopodobne, że rozpoczął się w nim proces fermentacji.

Dostarczaj odpowiednią ilość białka, która stymuluje procesy odbudowy komórek wątroby. Powinno się codziennie zjadać 1 g białka na kilogram masy ciała. Białko znajdziemy w chudym mięśnie, rybach, nabiale.

Jedz warzywa i owoce, które są źródłem witamin, wspomagających walkę z substancjami toksycznymi, pomagając wątrobie w odtruwaniu organizmu.

Unikaj ostrych przypraw, kawy, mocnej herbaty.

Napar z tymianku czy dziurawca ułatwia trawienie tłuszczy, przynosząc ulgę po zbyt tłustym daniu.
Tymianek, cząber, majeranek, koper, jałowiec dodawane do potraw ułatwiają trawienie.

Bardzo cenione w profilaktyce wątroby są wszelkiego rodzaju wyciągi z karczocha i ostropestu plamistego. Karczoch dzięki zawartych w nim substancjom chroni przed uszkodzeniem wątroby, działa rozkurczowo, żółciopędne, przeciwzapalnie i odtruwająco. Ostropest wspomaga obniżanie stężenia cholesterolu we krwi i prowadzi do regeneracji komórek wątroby.