Ta mało popularna, niesamowita jagoda ma 3 razy więcej antyoksydantów niż borówka! Maqui, a właściwie Aristotelia chilensis jest wiecznie zielonym krzewem rosnącym w Argentynie i Chile  
fit.pl
2012-05-15 00:00
Udostępnij
Jagody Maqui
Zawiera ona antocyjaniny, które pozytywnie wpływają na poprawę ostrości widzenia, chronią nasz wzrok przed negatywnym wpływem promieniowania UV, a także neutralizują wolne rodniki, które są często przyczyną zwyrodnienia plamki żółtej.

Barwniki te mają też niebagatelne znaczenie w prewencji i leczeniu zmian nowotworowych. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanu Ohio udowodniły, iż związki te podawane w formie wyciągów spowalniają wzrost komórek nowotworowych jelita grubego. Maqui zawiera aż 138mg antocyjanin na 100g owoców.1

Jagoda Maqui jest bogatym źródłem witaminy C. Witamina ta pełni funkcje przeciwutleniającą w naszym organizmie.

Przeciwutleniacze mają zdolność zapobiegania utleniania wiązań chemicznych danej substancji. Blokują one tym samym destrukcyjne działanie wolnych rodników, które to w dużej mierze odpowiedzialne są za szybki proces starzenia się organizmu, nowotwory, choroby serca i wątroby, tzw. ORAC czyli zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze w próbkach biologicznych tej jagody jest bardzo duża. Plasuje się ona na pierwszym miejscu wśród wszystkich badanych owoców. Dla porównania wartość ORAC dla 100g borówek wynosi 6,500, dla granatów jest to 10,500, a dla Maqui aż 27,600. 2

Jagody Maqui posiadają również właściwości przeciwzapalne, dlatego też są szczególnie polecane osobom cierpiący na reumatoidalne zapalenie stawów. Maqui zmniejsza oksydację cholesterolu LDL (tzw. „złego cholesterolu”) - jednego z głównych przyczyn miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.3  Skutecznie wspomaga układ immunologiczny w walce z wirusami i bakteriami.

Maqui można nabyć w formie skoncentrowanych soków, kapsułek bądź proszku. Proszek dodany do codziennego koktajlu polepsza trawienie, umacnia detoksykacyjne mechanizmu organizmu, zwiększa energię i przyśpiesza metabolizm.

autor: Joanna Jamróz

Źródła:
1. Laboratorium Odżywiania i Bromatologii, Uniwersytet w Salamance, Hiszpania, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16454470
2. Raport USDA ORAC, 2007, Brunswick Laboratoria, MA
3. Program: Molekularne podłoże chorób przewlekłych, Papieski Katolicki Uniwersytet w Chile, Santiago, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12475268