Etykieta mówi więcej niż mogłoby się wydawać
- Konsumenci, którzy chcą mieć pewność, że kupują rybę pochodzącą z polskich hodowli, powinni szukać na etykietach produktu certyfikatu „Produkt Polski”, informacji „wyhodowano w Polsce” lub logotypu naszej organizacji. Karpie lub produkty z niego, które mają logotyp Organizacji Producentów Polski Karp pochodzą z polskich, lokalnych rybackich gospodarstw. Wybierając taką rybę zyskujemy pewność, że to produkt zrównoważonej akwakultury, objętej ścisłymi regulacjami i kontrolą weterynaryjną. – tłumaczy Dawid Tarasiewicz, Prezes Organizacji Producentów Polski Karp
Uważaj na re-fresh!
- Kupując karpia pochodzącego z polskich gospodarstw rybackich, mamy do czynienia z rybą „ultrafresh”, która trafia na do nas w myśl zasady „ze stawu na talerz”. Dzięki lokalnemu pochodzeniu, nie pokonuje tysięcy kilometrów - jak ryby importowane - by dotrzeć do punktów sprzedaży. W swojej ofercie mamy również produkty głęboko mrożone, ale karpie zostają zamrożone od razu po połowie i porcjowaniu, co oznacza, że zachowują swoją świeżość oraz walory odżywcze, a konsumenci rozmrażają je dopiero w swoich domach. – mówi Dawid Tarasiewicz
- Ponadto, polskiego karpia możemy nabyć nie tylko w sklepach, ale też bezpośrednio w gospodarstwach rybackich. W naszej organizacji jest ich obecnie ponad 80 – lokalizacje można sprawdzić na naszej stronie: https://polskikarp.com/nasze-gospodarstwa/. Warto zweryfikować, czy tuż obok nas, w sąsiedniej miejscowości, nie znajduje się takie gospodarstwo karpiowe. – dodaje Dawid Tarasiewicz.