Wraz z końcem lata zaczynamy myśleć o powrocie do codziennych obowiązków – dzieci idą do szkoły, my wracamy do pracy i od razu zaczynamy tęsknić za mijającą, pełną słońca porą roku. Jak zatrzymać lato przez cały rok i nie dać się melancholii? 5 kolorowych porcji warzyw, owoców lub soku dziennie pomoże nam zachować radosny, letni nastrój
fit.pl
2010-08-26 00:00
Udostępnij
Jesienne kolory na Twoim talerzu
Każdego dnia czeka na nas wiele obowiązków – praca, szkoła, domowa krzątanina. Po miesiącach pełnych słońca i błękitnego nieba nietrudno o nostalgię czy zły humor. Jak chronić siebie i swoje dzieci przed spadkiem odporności i przygotować się na chłodne miesiące? Eksperci niezmiennie radzą: regularne spożywanie 5 porcji warzyw, owoców lub soku to podstawa codziennego menu i sposób na dobrą formę. Jak mówi dietetyk Katarzyna Faliszewska: „Powinniśmy jeść cztery–pięć posiłków w ciągu dnia, zaczynając od śniadania, zjedzonego do 1,5 godziny po wstaniu. Kolejne posiłki powinniśmy spożywać w odstępach trzygodzinnych. Przy nieregularnym trybie życia na początku będzie to bardzo trudne, jednak średnio po dwóch tygodniach organizm sam się przyzwyczaja i zaczyna sygnalizować głód. W takich momentach zawsze miejmy ze sobą coś do jedzenia, na przykład owoc, warzywo, sok – coś, co będziemy mogli spożyć nawet podczas jazdy samochodem. Dzięki temu utrzymamy regularność posiłków”. Jakie warzywa, owoce i soki wybrać jesienią, aby wzmocnić swój organizm?

Sezon na zdrowie

Różnorodna dieta nie tylko pozwala nam na przygotowanie wyjątkowych, smacznych posiłków, ale również dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Co ważne, właściwe odżywianie, w tym spożycie warzyw, owoców i soków, przekłada się także na piękny i zdrowy wygląd. Błonnik zawarty w tych pokarmach dobrze działa na trawienie, pomagając nam w utrzymaniu ładnej sylwetki. Jesienią warto skorzystać z bogactwa natury i wykorzystać jej zasoby w budowaniu dobrej formy swojej rodziny. Jakie więc są cenne jesienne przysmaki?
• Jabłka – chyba najpopularniejsze owoce w Polsce. Sięgamy po jabłka nie tylko ze względu na wielość odmian, których duży wybór możemy znaleźć nawet w małym sklepie, ale i z powodu bogactwa składników mineralnych i witamin. Jedząc jabłka, „zażywamy” bowiem witaminy z grupy B, witaminę E, beta-karoten oraz sole mineralne, sód, potas i fosfor.
• Gruszki to także przysmak wielu dorosłych i dzieci. Często spożywamy je na surowo, ale są smaczne także jako składnik sorbetu, galaretki czy kompotu. Gruszki, podobnie jak jabłka, są bogate w witaminy z grupy B oraz magnez, wapń i potas.
• Śliwki – wszystkie ich odmiany mają podobne wartości odżywcze, zawierają witaminy C, z grupy B oraz beta-karoten. Dodatkowo śliwki są źródłem potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu.
• Morele – smaczne i zdrowe, zawierają witaminy z grupy B, witaminy E, C oraz beta-karoten. Jedząc je, uzupełniamy także minerały: potas, sód, magnez i żelazo.
W jesiennej diecie nie możemy zapominać o sokach, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy C oraz flawonoidów, a także składników mineralnych. Należy pamiętać, że soki owocowe i warzywne zachowują większość wartości zawartych w świeżych owocach i warzywach. Ze względu na różnorodność ich smaków każdy może znaleźć coś dla siebie i do tego są dostępne przez cały rok.

[-------]


Zdrowy i pyszny kęs

Do jadłospisu zarówno dzieci, jak i dorosłych warto wprowadzić zdrowe menu typu śródziemnomorskiego, oparte na warzywach, owocach i sokach. Ważnym składnikiem tych produktów są bowiem witaminy oraz błonnik, który dobrze działa na trawienie. Dzięki różnorodności spożywanych warzyw, owoców i soków organizm otrzymuje wiele potrzebnych składników pokarmowych. Jaką rolę pełnią te składniki? Flawonoidy i witaminy antyoksydacyjne, czyli E i C, oraz beta-karoten przeciwdziałają wolnym rodnikom. Błonnik wiąże cholesterol, poprawia pracę jelit i wywołuje uczucie sytości. Składniki mineralne wpływają na procesy przemiany materii, wchodzą w skład niektórych enzymów, mają duże znaczenie dla układu odpornościowego organizmu, a także neutralizują wolne rodniki. Warto pamiętać, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i biorą udział w wielu procesach życiowych, np. w wytwarzaniu hormonów oraz enzymów. Większości witamin organizm nie produkuje, dlatego trzeba mu je dostarczyć z zewnątrz, najlepiej z pożywieniem.

owoce1

Złota polska jesień

Kolorowe liście, zamglone niebo, ostatnie promienie letniego słońca – to najładniejsze chwile złotej polskiej jesieni. Pamiętajmy, że ostatnie ciepłe dni to okazja, by nabrać sił przed zbliżającą się zimą. Warto wykorzystać ciepłe dni i wraz z rodziną wyruszyć na długi spacer bądź wycieczkę za miasto. Razem z dziećmi można poszukać znaków jesieni i poprzez zabawę przemycić informację o zdrowej diecie. Bukiet z pięciu kolorowych liści może imitować 5 porcji witamin, każdy liść to jedna porcja witamin dziennie – w tak prosty sposób wytłumaczymy dzieciom, na czym polega zdrowa dieta. Podczas przygotowań do spaceru nie zapomnijmy o zapakowaniu do torby soku, który można podać dzieciom podczas przechadzki.

2 porcje naturalnych witamin do szkoły!

W domu możesz z łatwością zadbać o pełnowartościowe posiłki i przekąski dla najmłodszych członków rodziny. Tymczasem w szkole czeka na dziecko wiele pokus. Postaraj się o to, by największą pokusę miało w tornistrze. Zapakuj maluchowi dwie zdrowe porcje naturalnych witamin. Najlepiej wybrać różnorodne specjały – na przykład sok i owoc. Dzięki temu dziecko zawsze będzie miało pod ręką zdrową i pożywną przekąskę, a na ugaszenie pragnienia – pyszny sok. 2 porcje naturalnych witamin będą świetnym zastrzykiem energii przed trudną lekcją oraz uzupełnią ją po sportowych wyczynach. Pamiętaj, że organizm dziecka, tak samo jak organizm dorosłego, nie potrafi magazynować witamin i są one regularnie wypłukiwane. Dlatego należy na bieżąco uzupełniać ich braki. Najlepszym sposobem jest podawanie maluchowi 5 porcji warzyw, owoców lub soku w ciągu dnia, zwłaszcza wtedy, gdy twoja pociecha potrzebuje najwięcej energii – w czasie szkolnych zajęć i zmagań z Pitagorasem. Dlatego warto włożyć dziecku do tornistra, do drugiego śniadania owoc oraz sok, które zapewnią maluchowi dwie porcje zdrowych witamin.

www.fit.pl