Stosowanie naturalnych, nieprzetworzonych chemicznie soków to świetny sposób na oczyszczanie organizmu. Pijąc pyszne koktajle, nie tylko dostarczamy sobie niesamowitej przyjemności, ale też czerpiemy korzyści związane z poprawą zdrowia, do czego zachęca Mariusz Budrowski i Regina Bukowska, prowadzący jesienny detox sokowy na kanale Odmładzanie na Surowo
2020-10-20 00:00
Udostępnij
Jesienne oczyszczanie sokami

Picie naturalnych soków prowadzi do takich rezultatów, jak m.in.: ustanie bólów głowy, objawów grypowych, wymiotów, biegunek, choroby morskiej i zmian skórnych czy wysypki. Zapobiega też wypadaniu włosów. A wszystko dzięki oczyszczaniu – procesowi, który zaczyna się w organizmie, jeśli tylko zaczynamy do niego dostarczać zdrowe składniki i rezygnujemy z toksycznych.

Przez całe nasze życie gromadzimy w swoim ciele różnego rodzaju toksyny, które oczywiście na bieżąco cały czas usuwamy za pomocą układu wydalniczego, skóry, układu oddechowego i wszelkich otworów, które znajdują się w naszym ciele – stwierdza Mariusz Budrowski, twórca popularnego w sieci projektu Odmładzanie na Surowo. Jednak ze względu na to, że coraz więcej toksyn występuje w naszym środowisku, nasze ciało w pewnym momencie przestaje sobie z nimi radzić i odkłada je w tkankach tłuszczowych. Z tego właśnie powodu cierpimy np. na otyłość.

Kiedy do naszego sposobu odżywiania wprowadzamy soki, owoce i warzywa – nasze ciało natychmiast zaczyna proces oczyszczania. Warto się za to zabrać, ale trzeba pamiętać, by zrobić to umiejętnie.

Toksyny są rozpuszczalne w tłuszczach, więc, aby nasze ciało mogło je wydalić, muszą przedostać się
z komórki tłuszczowej do wątroby i zamienić na toksyny rozpuszczalne w wodzie. Powstaje dwufazowy proces (tzw. biotransformacja) w czasie, którego może powstać blokada – ostrzega Mariusz Budrowski. Dzieje się tak ze względu na zbyt wiele toksyn, które zaczynają się uwalniać z komórek tłuszczowych. Nasza wątroba może nie nadążać z wypuszczeniem ich do układu wydalniczego lub układ wydalniczy jest zapchany. Toksyny trafiają więc z powrotem do organizmu.

Na szczęście można w łatwy sposób sobie pomóc. Przede wszystkim nie powinieneś brać żadnych leków na objawy oczyszczania, ponieważ w ten sposób dostarczasz dodatkową toksynę do swojego ciała, które będzie musiało w przyszłości się również tego pozbyć – radzi ekspert. Warto za to spożywać warzywa kapustne, zawierające specjalne związki oczyszczające, które lekko spowolniają fazę pierwszą, a jednocześnie przyspieszają fazę drugą. Mówię tu o takich cudach jak: jarmuż, kapusta, brokuł, kalafior i brukselka. Z tych produktów można przyrządzić pyszny i pożywny sok, który świetnie zadziała na nasz organizm.

Jak prawidłowo wyciskać soki?

Po pierwsze nie łączymy ze sobą warzyw i owoców, ponieważ różnią się one enzymatycznie. Warzywa potrzebują około 1,5 godziny, aby wchłonąć się do naszego ciała, podczas gdy owoce są w naszym krwioobiegu już w ciągu 20 minut. Jedynym wyjątkiem jest jabłko, które nadaje się do tego, żeby połączyć je zarówno z owocami jak i z warzywami. Uwaga – nie wyciskamy melonów razem z innymi owocami czy warzywami. Melony mają zupełnie inne enzymy niż warzywa i owoce, ale też różnią się enzymami między sobą.

Kolejna ważna sprawa – przed wyciskaniem wszystkie warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, najlepiej używając szczoteczki. Można również zastosować płukanki w occie lub w sodzie po to, żeby pozbyć się wszelkich pestycydów czy wosku. Warzywa i owoce wyciskamy ze skórką, gdyż w skórce i tuż pod skórką jest najwięcej wszystkich elementów, które są nam potrzebne do życia. Jedyne owoce, które warto obrać to cytrusy. Obieramy je jednak tylko z błyszczącej skórki, która jest na zewnątrz po to żeby pozbyć się woskowiny.

Ostatni złota zasada naszego eksperta – najlepsze, najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze soki to te, które są wyciskane na bieżąco! Wyciskamy sok i od razu go wypijamy. Jest to bardzo ważne, ponieważ witaminy ulatniają się bardzo szybko. W 15 minut po wyciśnięciu soku, ulatnia się do 50% witaminy Ca w ciągu godziny nie ma jej już wcale.

Jesienny detox sokowy

Tej jesieni Mariusz Budrowski poleca zastosowanie kilkudniowego detoxu sokowego, który pozwoli nam oczyścić organizmy przed zimą i ochronić nas przed wszelkimi dolegliwościami. Każdy dzień warto rozpocząć się od soku innego koloru, co zarówno wpływa na różnorodność posiłków, jak i sprzyja medytacji. Twórcą detoxu jest Regina Bukowska, która na co dzień współpracuje z Mariuszem i właśnie przeprowadziła swoje pierwsze wyzwanie dla członków grupy Odmładzanie na Surowo. Warto zastosować wybrane przepisy  i wprowadzić soki do jesiennej diety. Zapraszamy gorąco do skorzystania!

Dzień 1
alegorią nowych wyzwań jakie stawia przed nami życie. Biały sok pity tego dnia wzmaga ochotę na nowe doświadczenia. Tego dnia pijemy sok zrobiony z jabłka, selera naciowego oraz ananasa z dodatkiem mielonego lnu.

Dzień 2
Kolor żółty jest kolorem oświecenia, dzięki niemu wzmocnisz relacje z innymi ludźmi. Ten rodzaj soku pijemy, gdy mamy potrzebę dzielenia się radością, czujemy dumę. Żółty sok ma wzmocnić w nas pewność podjętej decyzji. Drugiego dnia sok robimy z gruszki, selera naciowego, melona, kurkumy. 

Dzień 3
Zielony kolor to komunikat, aby się wyciszyć i skupić na sobie. Zadbać o przestrzeń życiową i równowagę życiową. Zielony sok działa kojąco, wyciszająco. Pijemy go wtedy, gdy czujemy wewnętrzne zmęczenie, zagubienie, rozdrażnienie. Aby zrobić ten sok potrzebujemy szpinak, jabłka, winogrono zielone oraz spirulina.

Dzień 4
Barwa pomarańczowa pomaga w odzyskaniu optymizmu i określeniu konkretnych życiowych celów. Sok o kolorze pomarańczowym pijemy, gdy dopada nas smutek i uczucie osamotnienia. Aby sporządzić ten trunek potrzebujemy marchew, pomarańczę, jabłka i imbir.


Ostatnim kolorem naszego detoxu jest barwa czerwona. Komunikat płynący z tego koloru to moc, która nas rozpiera i uświadamia o możliwościach które stoją przed nami.  Pobudza do działania. Sok czerwony pijemy najbardziej smakuje w kryzysie w trakcie detoxu. Składniki to buraki, winogrono ciemne, jabłka, czarnuszka.