Dzieci już od 1. roku życia przechodzą w tryb tzw. diety stołu rodzinnego, która polega na wprowadzaniu kolejnych produktów do jadłospisu malucha. Istotne jest, aby była ona zdrowa i charakteryzowała się zróżnicowaniem posiłków oraz wykorzystywaniem naturalnych przypraw ziołowych i warzywnych1. Jest to tak ważne, ponieważ preferencje smakowe i żywieniowe, które nabywają dzieci w pierwszych latach życia, utrzymują się i stanowią podstawę zdrowej diety w nastoletnim i dorosłym życiu. Z danych Narodowego Testu Zdrowia Polaków 2020 wynika, że aż 61% Polaków ma problem z nadmierną masą ciała2, czego przyczyną jest brak aktywności fizycznej oraz niezbilansowana dieta.
„Bardzo ważne jest edukowanie rodziców, aby urozmaicali jadłospis swoich pociech, który korzystnie wpłynie na ich zdrowie oraz rozwój. Ponadto jest to równie istotne z publicznego punktu widzenia, ponieważ dzieci już od najmłodszych lat kształtują swoje nawyki żywieniowe, dlatego też powinniśmy im uświadamiać korzyści płynące z różnorodnej i zrównoważonej diety. Jako Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza chcemy pomóc rodzicom i dzieciom odkryć potencjał ryb i owoców morza.” – mówi Kristin Pettersen, Dyrektor Krajowy NSC na Polskę i Niemcy.
Zdrowe i pyszne norweskie ryby
Już od 12. miesiąca życia ryby powinny pojawić się w diecie dziecka w odpowiednich ilościach, ponieważ zawierają one cenne wartości odżywcze, jak białko i kwasy omega-3. Według danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym powinny jeść ryby 2 razy w tygodniu, czyli w tak samo jak ich rodzice3.
W menu dzieci powinny się pojawić ryby morskie, które są bogate witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak: jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk. Wspomagają one właściwy rozwój mózgu i układu nerwowego. Pozytywnie również wpływają na wzrok oraz wspierają odporność.
Co więcej, są one źródłem białka i nienasyconych kwasów omega-3, a spożywanie tłuszczu rybiego m.in. poprawia nastrój, obniża podatność na depresję oraz wzmacnia układ immunologiczny, łagodzi objawy astmy oraz chroni przed niektórymi chorobami nerek4.
Jak urozmaicić jadłospis dziecka?
Aby zachęcić dzieci do odkrywania smaków należy niekiedy poświęcić bardzo dużo czasu. Według dietetyków dzieci chętniej próbują nowych produktów, gdy wcześniej zaproponowano go im co najmniej 8 razy, dlatego rodzice nie powinni tracić cierpliwości. Warto także zabierać dzieci na zakupy i angażować w proces przygotowania posiłków. Nauka o nowych produktach spożywczych przez praktykę i doświadczenie może szybciej zachęcić dzieci do zjedzenia, np. ryb, tym bardziej przygotowanych przez nie samych.
Dzieci powinny spożywać ryby gotowane na parze, duszone lub pieczone. Taka forma obróbki termicznej pozwoli zachować jak największą ilość substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Ponadto danie przygotowane z myślą o maluchach powinno również apetycznie wyglądać, dlatego można dodać do posiłku np. kolorowe warzywa.