- jedna, średniej wielkości cukinia - cebula cukrowa - włoszczyzna - 2 udka kurczaka (albo dwie kostki rosołowe z kurczaka bądź warzywne) - 3 ząbki czosnku - pieprz, sól - 5 łyżek jogurtu naturalnego - łyżeczka kolendry np. Appetita - szczypta majeranku - oliwa z oliwek
fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Krem z cukinii z kolendrą
W dużym garnku przygotować bulion na bazie kurczaka lub kostki rosołowej, dodać włoszczyznę pokrojoną w kostkę i przekrojoną na pół cebulę. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Cukinię umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Cukinię udusić na oliwie i dodać do garnka z bulionem i warzywami. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i łyżeczką zmiażdżonej kolendry. (Wyjąć kurczaka) Jeśli warzywa i cukinia będą już miękkie, zmiksować całość i dodać jogurt naturalny. Podawać na ciepło z przekrojonym na pół gotowanym jajkiem lub na zimno z grzankami.