fit.pl
2012-11-22 00:00
Udostępnij
 
 Kremowa zupa szpinakowa
Ilość porcji: -
Składniki:
- 0,5kg szpinaku świeżego lub mrożonego,
- 2 cebule,
- świeży lub suszony tymianek,
- 125ml jogurtu naturalnego,
- 4 szklanki wywaru z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula),
- 50g sera parmezan,
- olej do smażenia,
- odrobina soli, pieprz
dip z awokado
Przygotowanie:
Cebulę pokroić na dość grube kawałki, rozgrzać olej na patelni i chwilę smażyć na nim cebulę. Szpinak wypłukać pod bieżącą wodą i dodać do cebuli (jeśli będziemy mieć mrożony szpinak to przed dodaniem do cebuli należy go rozmrozić na osobnej patelni). Dusić przez ok 2-3 minuty. Dodać bulion, tymianek oraz sól i pieprz i gotować wszystko 10 minut pod przykryciem. Na końcu zupę zmiksować i wymieszać z jogurtem. Podawać ze startym parmezanem i kawałkami tymianku.
Dodane przez: ee87