
Czego uczy nas dieta Francuzek? Przede wszystkim jedzenia bez pośpiechu i co najważniejsze o ustalonych porach. Dzięki temu o wiele łatwiej uniknąć przejadania się.
Dlaczego Eskimoski wyglądają młodo? Wszystko dzięki posiłkom bogatym w tłuszcze…. Omega 3. Tłuste menu pozwala kobietom Grenlandii cieszyć się zdrowiem i urodą przez długie lata. Jet to tak zwany paradoks grenlandzki. Polega on na tym, że kobiety północy jedzą głównie zdrowe dla serca tłuszcze omega-3, które znajdują się w rybach z zimnych wód. W diecie Eskimosek brakuje warzyw i owoców, mimo to kobiety te omijają zawały serca czy nadciśnienie. Ich organizm wykorzystuje tłuszcze do produkcji energii, a co za tym idzie nie magazynuje ich w tętnicach. Wśród obywateli mroźnych krajów odnotowuje się niski poziom zachorowalności na raka czy cukrzycę.
Polki powinny nauczyć się spożywania tłustych ryb. Polki nie powinny bać się o swoją figurę. Jedzenie ryb takich jak: makrele, śledzie, sardynki nie zaszkodzi naszej sylwetce, a wzmocni serce i cały organizm.
[-------]
Włoszki jedzą natomiast wieczorem obfite posiłki. To błąd powiecie. To prawda, ale Włoszki mimo to cieszą się szczupłą sylwetką. Włoszki rzadziej zapadają na takie choroby jak: rak

Kobiety zamieszkujące Tel Awiw czy Jerozolimę odżywiają się zdrowo, jednak znacznie częściej chorują niż mieszkanki Europy. Dlaczego? Dietetyczny paradoks w tym wypadku wynika z nieumiejętnego zastosowania oleju roślinnego w diecie. Najczęściej sięgają one po olej słonecznikowy lub olej z pestek winogron, używając go do smażenia. Oleje te zawierają duże ilości wielonasyconych kwasów tłuszczowych, a po podgrzaniu wytwarzają niebezpieczne substancje, które zwiększają ryzyko wystąpienia raka. Tak więc chcąc chronić swoje zdrowie, wybieraj do smażenia oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia. A pozostałe tłuszcze stosuj na zimno.
Amerykanki natomiast są najgrubszymi kobietami na świecie, mimo ze coraz częściej wybierają produkty light. Jest to paradoks, zwany otyłością dietetyczną. Kiedy widzimy napis light na produkcie od razu uruchamia się w nas proces usprawiedliwiania – zjadłam między posiłkami, ale był to produkt light. Jednak wcale nie jest prawdą, że jedząc podwójną porcję, na przykład lekkiej czekolady nie dostarczamy do organizmu dużej ilości kalorii. Producenci, obniżając zawartość cukru w słodyczach, zwykle dodają do nich więcej tłuszczu, dlatego takie ciastka czy czekoladki mają często zbliżoną liczbę kalorii do zwykłych odpowiedników.
Warto znać dietetyczne paradoksy, które stosują kobiety na całym świecie. Dzięki temu unikniemy błędów i będziemy cieszyć się długim zdrowiem.