Co chwila tworzone są nowe diety: krótko bądź długotrwałe. Czy każda dieta jednak jest tak cudowna? Która skutkuje? Która nie wyniszcza organizmu?
fit.pl
2010-04-07 00:00
Udostępnij
Porównanie diet
Dieta Atkinsa (polska dieta dra Kwaśniewskiego)

Założenia:
-dieta oparta na produktach wysokobiałkowych i tłuszczowych, skrajne wyeliminowaniu węglowodanów

Zalety:
-obniżenie masy ciała

Wady:
-niedobory witamin, soli mineralnych i wód organicznych, oraz błonnika pokarmowego
-wysokie prawdopodobieństwo otłuszczenia narządów wewnętrznych, miażdżycy i zakwaszenie organizmu
-dieta jednostronna

atkins1

Dieta Niskotłuszczowa (wg  American Heart Association)

Założenia:
-maksymalna zalecana kaloryczność dobowa dla kobiet do 1500 kcal, dla mężczyzn – 1800 kcal
-obniżenie spożywanego cholesterolu do 200 mg/dobę, za czym idzie ograniczenie tłuszczu do 30% spożycia produktów spożywczych

Zalety:
-wskazana dla osób z miażdżyca

Wady:
-ryzyko zakwaszenia i wzrost cukru we krwi
-potomne kwasy tłuszczowe niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspomagają metabolizm i przyswajanie białek niezbędnych do budowy mięśni

Dieta śródziemnomorska

Założenia:
-ograniczenie tłuszczu do 35% dobowej dawki pochodzącej z pożywienia (wskazanie na oliwę z oliwek, orzechów i pestek, dieta oparta jest na mięsie ryb, owoców morza i drobiu)

Zalety:
-podniesienie się frakcji HDL, wspomaga leczenie cukrzycy stopnia II
-dieta bogata w witaminy i NNKT

Wady:
-brak polskich odpowiedników, lub świeżych produktów jak: owoce morza, niektóre gatunki sałat itd.
-utrudnienie z dopasowaniem jej do polskich realiów

Dieta Montignaca

Założenia:
-oparta na niskim IG, wyeliminowanie cukru z diety

Zalety:
-unikanie „złych”, prostych węglowodanów
-wprowadzono termin „stabilizacji wagi”

Wady:
-czasochłonna
-zaburzony udział składników odżywczych w diecie

[-------]

Dieta Strażnicy Wagi

Założenia:
-przeliczanie jedzenia na punkty Weight Watchers

Zalety:
-nauka spokojnego, rozciągniętego w czasie odchudzania gwarancją sukcesu

Wady:
-niedobory węglowodanów w diecie
-nauka „punktacji” jedzenia i bezustanne przeliczanie

Dieta kopenhaska

Założenia:
-dieta restrykcyjna, rygorystycznie redukcyjna – max 600 kcal/ dobę
-oparta na kawie na czczo(!), sałacie, szpinaku, jajkach i czerwonym mięsie

Zalety:
-ustalone godziny posiłków

Wady:
-szybki efekt jo-jo
-wyjałowienie organizmu ze składników odżywczych, spowolnienie metabolizmu

cabbage-soupDieta kapuściana
Założenia
-oparta na zupie kapuściano- warzywnej jedzonej w nieograniczonej ilości przez 7 dni
Zalety:
-wypracowuje nawyk codziennego uprawiania aktywności fizycznej
-bogata w błonnik, witaminy i sople mineralne
Wady:
-wysokie ryzyko uszkodzenia wątroby i wyjałowienia organizmu ze składników odżywczych
-wysokie niedobory białka w diecie
-monotonia posiłków

Dieta Zone (strefowa)
Założenia:
-dieta oparta na ramach: 40-to procentowy udział węglowodanów, 30% białko i 30% tłuszczy
Zalety:
-duża ilość warzyw i owoców
Wady:
-zbyt mała ilość kalorii – spowolnienie metabolizmu
-wysokie prawdopodobieństwo efektu jo -jo

Dieta grupy krwi
Założenia:
-podział produkty na grupy: zdrowe, neutralne, zabronione
-dieta plemion pierwotnych
Zalety:
-nauka uprawiania spotu
-bogactwo surowych warzyw i owoców
Wady:
-zbyt wysoka norma kaloryczności, niedostosowana do metabolizmu spoczynkowego
-przymus stosowania jej do końca życia
-zabronione jedzenie wielu produktów spożywczych – w niektórych przypadkach duża trudność z wyeliminowaniem ich z diety współczesnego człowieka

[-------]

59626-main FullDieta Los Angeles (kolorowa dieta)
Założenia:
-oparcie diety na potrzebach genotypu człowieka
-kolory warzyw i owoców traktowane jako klucz do szczupłej sylwetki i profilaktyka chorób cywilizacyjnych
Zalety:
-trafne wskazówki jak jeść w różnych sytuacjach utrudniających prawidłowe odżywianie
-propagowanie aktywności fizycznej
-optymalne podejście do grup produktów
Wady:
-nieznane rośliny i zioła, które są ciężko dostępne w Polsce
-weryfikacja diety amerykańskiej i przełożenie jej na polskie, indywidualne realia (odrobina chęci i problem znika)

Dieta z niskim IG
Założenia
-zwracanie uwagi na tabelę indeksu glikemicznego i wg niej układanie planu żywieniowego
-indeks glikemiczny określa w jak szybkim czasie po spożyciu pokarmu podniesie się poziom glukozy we krwi i jak szybko spadnie wywołując głód
Zalety:
-kontrola głodu i napadów na wysoko węglowodanowe produkty
-normalizacja poziomu cukru we krwi
-świadomość produktów spożywczych i nauka łączenia ich
Wady:
-zasada dobierania produktów z niskim i średnim Ig, oraz zasada zrównoważenia glikemiczności

298x232 WL sbd greetthesunDieta South Beach
Założenia:
-miks diety śródziemnomorskiej, nisko węglowodanowej i diety niskiego IG
Zalety:
- wstępne wprowadzenie prawidłowych nawyków żywieniowych
Wady:
-zbyt mało jodu, co działa dysfunkcyjne na hormon tarczycy, napędzający metabolizm
-prawdopodobieństwo odwodnienia- wskazania na zbyt małą ilość wody w diecie
-skomplikowane posiłki
 

Więcej na temat diet czytataj <TUTAj>

Ewa Wijatkowska

www.fit.pl