fit.pl mobile logo

Posiłek do szkoły w teorii i praktyce

Ze względu na zwiększone potrzeby pokarmowe dzieci i młodzieży, drugie śniadanie w szkole odgrywa bardzo ważną rolę. Nie może to być przypadkowa przekąska. Posiłek zabierany do szkoły powinien być pożywny i dobrze zbilansowany
Na rodzicach spoczywa odpowiedzialność przygotowywania i prawidłowego komponowania posiłków, które dzieci dostają do szkoły. Wielu z nich niestety zapomina o tych czynnościach w nadziei, że kieszonkowe pociecha przeznaczy na kanapkę. Dziecko tymczasem w sklepiku szkolnym nabywa chipsy, colę i lizaki. Takie żywienie prowadzi do nadwagi i otyłości, która wśród najmłodszych zbiera ogromne żniwo.

Najważniejsza glukoza

Najważniejsza dla pracy mózgu dziecka jest glukoza. Wszystkie spożyte węglowodany, zarówno proste, jak i złożone rozkładane są do glukozy, która stanowi paliwo energetyczne dla mięśni, mózgu i wszystkich narządów wewnętrznych. Bez glukozy organizm nie jest w stanie funkcjonować, dlatego zabezpiecza się przed okresami „głodu” tworząc sobie jej magazyny w wątrobie w postaci glikogenu. Takie zapasy są uruchamiane np. podczas intensywnego ruchu na boisku szkolnym. Dziecko preferuje smak słodki i chętniej sięga po słodycze, niż po pieczywo. Ponadto maluchy zupełnie pozbawione są wewnętrznych hamulców dotyczących spożycia łakoci. Badania dowiodły, że cukier rafinowany nasila procesy gnilne w jelitach i niekorzystnie zmienia pH środowiska jelit. To powoduje, że bardzo chętnie zasiedlają się w nim mikroorganizmy chorobotwórcze – bakterie i grzyby, nierzadko też pasożyty. Dlatego rodzice powinni nauczyć swoją pociechę, aby szukała energii w innych produktach spożywczych, a nie w słodkich łakociach. Niestety dość często słodkości stają się narzędziem wychowawczym – służą do nagradzania i karania, a to prosta droga do uzależnienia dziecka od słodkich, ale pozbawionych wartości odżywczych łakoci.

Sklepikowe łakocie

W kolorowym świecie słodyczy można z punktu widzenia zdrowotności wyróżnić słodycze lepsze i gorsze. Najmniej wskazane są lizaki, landrynki, karmelki, krówki, pianki, cukierki do ssania i żucia, gdyż rozpuszczają się one powoli w jamie ustnej dziecka albo oblepiają zęby. Na takiej słodkiej pożywce błyskawicznie rozwija się próchnica. Nieco zdrowsze słodycze to żelki, galaretki, drażetki, które stosunkowo szybko się zjada. Podobnie wypadają słodzone, kolorowe soki i napoje. Warto jednak zaznaczyć, że ta grupa słodyczy zawiera najwięcej substancji dodatkowych: sztucznych barwników, substancji zapachowych, aromatów, substancji żelujących i zagęszczających. Niepożądane są też smakowe chrupki kukurydziane, ciasteczka, wafelki, bowiem mnóstwo w nich tłuszczu oraz komponentów smakowo-zapachowych, emulgatorów, regulatorów kwasowości. Niektóre batoniki zbożowe zawierają utwardzone tłuszcze roślinne, których nie powinny jeść małe dzieci, dlatego rodzice powinni uważnie czytać etykiety produktów. Warto też zwrócić uwagę na zaopatrzenie szkolnego sklepiku. Dzieci wiedzione modą kupują chipsy, lizaki, napoje z tatuażami. Przed rozpoczęciem roku szkolnego należy przedyskutować z pociechą, jakich sklepikowych łakoci powinna unikać.

[-------]

PRAKTYCZNE ABC

Pieczywo i dodatki

Kanapki to najprostszy i najpopularniejszy pomysł na drugie śniadanie do szkoły. Oprócz pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego lub mieszanego), w ich składzie powinny znaleźć się starannie dobrane dziecko dieta3dodatki takie jak ser (biały lub żółty), chuda wędlina lub plasterki pieczonego mięsa, które stanowią doskonałe źródło niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka białka. Praktycznym dodatkiem do chleba czy bułek mogą być pasty przyrządzane na bazie twarożku, jajek, ryb (np. tuńczyk), nasion strączkowych, wzbogacone rozdrobnionymi warzywami oraz przyprawami.

Na słodko

W drugim śniadaniu mogą znaleźć się słodkości, pod warunkiem, że nie są one jedynym elementem posiłku. Najbardziej godne polecenia będą herbatniki z ziarnami zbóż oraz bakaliami, batoniki muesli, ciasta lub bułeczki drożdżowe oraz biszkopty. Doskonałym ich uzupełnieniem będzie napój mleczny np. jogurt lub kefir.

Porcja witamin

Obowiązkowo w posiłku zabieranym do szkoły należy uwzględnić warzywa i owoce, które stanowią bezcenne źródło witamin i składników mineralnych. Mogą to być kawałki surowej marchwi, kalarepki, świeżego ogórka lub rzodkiewki. W przypadku owoców najbardziej praktyczne będą te, których nie trzeba obierać np. jabłko lub gruszka. Alternatywą dla świeżych warzyw i owoców może być sok.

Zdrowe pomysły na drugie śniadanie do szkoły:
  • chleb pełnoziarnisty z żółtym serem, sałatą i pomidorem;
  • kajzerka żytnia z polędwicą, sok marchwiowo-jabłkowy;
  • grahamka z pastą z jajek i szczypiorku, sok pomidorowy;
  • pieczywo z ziarnami zbóż z plasterkami pieczonego indyka, świeży ogórek lub rzodkiewki;
  • chleb razowy z szynką i sałatą, słupki surowych marchewek;
  • ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi, kefir;
  • herbatniki z orzechami i miodem, gruszka, jogurt

dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, dr Joanna Anna Walczak

www.dieta.fit.pl
 


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl