Trufle, pączusie, lody, babeczki – ziemniaki inaczej niż zwykle

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Są one również ważnym składnikiem wielu potraw świątecznych. Pierogi, sałatki, tarty i zapiekanki, kartofle pieczone, gniecione i faszerowane, dodatek do dań rybnych lub mięsnych… W czasie Świąt Bożego Narodzenia podajemy kartofle w rozmaitych wariantach. A gdyby tak w tym wyjątkowym czasie „ugryźć” ziemniaki inaczej?
Aleksandra Załęska
Dzisiaj 13:38
Udostępnij
Trufle, pączusie, lody, babeczki – ziemniaki inaczej niż zwykle

Eksperci kulinarni kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” – Katarzyna Gubała, Agnieszka Jasińska i Michał Fabiszewski – udowadniają, że kartofle w wersji słodkiej smakują doskonale i mogą być wspaniałym świątecznym deserem.

ZIEMNIACZANE TRUFLE CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI

Autorka: Katarzyna Gubała

- Ziemniak ma bardzo mało kalorii. Błędna jest opinia o tym, że ziemniaki są tuczące! Zapewne okraszone tłuszczem - prędzej. Ale w wersji gotowanej z wody mają zaledwie 69-85 kcal, czyli tyle, co 100 gram czereśni lub winogron. Dlatego idealnie sprawdzają się w połączeniu ze zdrowymi słodyczami. Lubię z nich robić energetyczne batony dla dzieci do szkoły lub czekoladowe trufle. Takie samodzielnie przygotowane słodycze są naprawdę pożywne, mają mało kalorii, a smakują wyśmienicie. Możemy je przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale… nigdy tyle nie poleżą, gdy w domu mamy gromadkę łasuchów – mówi Katarzyna Gubała.

Składniki:

• 200 g orzechów (laskowe, włoskie)

• 200 g płatków owsianych

• 200 g bakalii (suszone śliwki, żurawina, rodzynki)

• 2 łyżki dżemu, np. wiśniowego, truskawkowego, porzeczkowego

• 100 g polskich ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych)

• 2 łyżki masła orzechowego

• 2 łyżki kakao

Dodatki do obtoczenia:

• 20 g kakao

• kawa zbożowa

• 100 g wiórków kokosowych

• jadalne kwiatki do ozdoby (np. bratki, róża, lawenda, stokrotka, bławatek)

Do blendera wsypujemy płatki owsiane i blendujemy na pył. Wysypujemy do miski. Do blendera wrzucamy orzechy i blendujemy na pył. Wykładamy do miski. Do blendera wrzucamy bakalie. Blendujemy i wysypujemy do miski. Dodajemy do miski kakao, masło orzechowe, pokrojone i ugotowane ziemniaki oraz dżem. Wyrabiamy kleiste ciasto ręką lub łyżką. Z masy formujemy kulki mocy wielkości orzecha włoskiego. Możemy obtaczać też w kakao, kawie zbożowej lub wiórkach kokosowych. Układamy na talerzu lub tacce. Ozdabiamy jadalnymi kwiatami.

LODY TRUSKAWKOWE Z ZIEMNIAKAMI

Autorka: Katarzyna Gubała

Składniki:

• 600 g mrożonych truskawek

• 1 kostka tofu naturalnego (ok. 180 g) lub półtłustego twarogu

• 200 g młodych, ugotowanych ziemniaczków

• 3 łyżki miodu (lub cukru, albo syropu z agawy, bądź daktyli)

Do dekoracji:

• kilka listków mięty i melisy

• 100 g wiórków kokosowych

Do kielicha blendera wrzucamy mrożone owoce, dolewamy miód, dorzucamy pokrojony w kostkę twaróg lub tofu oraz ziemniaczki. Blendujemy na gładki sorbet. Przekładamy do kubeczków. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ozdabiamy listkami mięty i melisy. Zjadamy do ostatniej łyżeczki.

ZIEMNIACZANO-ORZECHOWE BABECZKI

Autor: Michał Fabiszewski

- Są one nie tylko super smaczne, ale mogą uratować wczorajsze ziemniaki w duchu zero waste i są idealne dla osób na diecie bezglutenowej – przekonuje Michał Fabiszewski.

Składniki:

  • Ziemniaki – 500 g

  • Jajka – 6 szt.

  • Cukier – 200 g

  • Zmielone orzechy włoskie – 200 g

  • Szczypta soli

  • Cukier waniliowy – 15 g (1 łyżka)

  • Proszek do pieczenia – 20 g (1 czubata łyżka)

  • Soda oczyszczona – 5 g (1 łyżeczka)

  • Cukier puder – 150 g

  • Sok z cytryny – 20 ml (1,5 łyżki)

Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy (można użyć tych z wczorajszego obiadu). 5 białek i 6 żółtek ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ziemniaki rozgniatamy na puree, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zmiksowane orzechy, po czym wszystko mieszamy. Dodajemy utarte jajka i łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30 minut, aby proszek do pieczenia zaczął działać. Do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika wstaw wyporcjowane babeczki i piecz przez 35-40 minut. W tym czasie pozostałe białko ubij przez 30 sekund i dodaj 150g cukru pudru, następnie dodając sok z cytryny, aby powstał lukier królewski do dekoracji. Po wystudzeniu babeczki udekoruj lukrem i kawałkami orzechów.

PĄCZUSIE ZIEMNIACZANE Z ŁYŻKI

Autorka: Agnieszka Jasińska

Składniki:

• 500 g ziemniaków

• 500 g mąki pszennej

• 1 łyżeczka cukru

• 40 g świeżych drożdży

• 250 ml mleka

• 4 średnie jajka

• 1/2 łyżeczki soli

Do smażenia:

• 2 l oleju rzepakowego

Do posypania/obtoczenia:

• 100 g cukru pudru

• 2 łyżeczki cynamonu mielonego

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w skórce. Ugotowane obierz ze skórki. Kiedy są lekko ciepłe, można je przecisnąć przez praskę albo dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, a jeśli ostygną i są bardziej zwarte, można też zetrzeć je na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. Drożdże wymieszaj w kubku z cukrem, 3 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw na 10-15 minut, żeby zaczęły pracować. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj sól i spieniony rozczyn, chwilę mieszaj, a następnie powoli dosypuj mąkę, wyrabiając ciasto. Ma być gładkie, wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć, ale cały czas będzie dosyć lepkie i lejące. Miskę przykryj i zostaw ciasto do wyrastania na ok. 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość. W garnku rozgrzej tłuszcz. Małą łyżeczkę maczaj w tłuszczu, nabieraj porcje ciasta i pomagając sobie drugą łyżeczką, zsuwaj je do rondla. Smaż pączuszki partiami, tak żeby dość swobodnie pływały w tłuszczu. Przeważnie same się w nim obracają, równomiernie rumieniąc, czasami tylko któremuś trzeba pomóc. Usmażone pączki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili przełóż je do miski i posyp dość obficie cukrem pudrem wymieszanym z niedużą ilością mielonego cynamonu, lekko obtaczając w mieszance.

SŁODKA BABKA ZIEMNIACZANA W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

Autorka: Agnieszka Jasińska

Składniki (10 porcji):

• 500 g ziemniaków (2-3 średnie)

• 350 g mąki pszennej

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• pół łyżeczki sody oczyszczonej

• 2 łyżeczki mielonego cynamonu

• pół łyżeczki gałki muszkatołowej

• 1/4 łyżeczki mielonych goździków

• 2 duże jaja

• 300 g cukru

• 70 g konfitury brzoskwiniowej

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

• 1 szklanka oleju roślinnego

Polewa:

• pół szklanki gęstej śmietanki 36%

• 4 łyżki masła

• 3 łyżki cukru

• 2 łyżki kawy zaparzonej

• 1/4 łyżeczki soli

• 200 g gorzkiej czekolady

• pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki umyj i wyszoruj, a następnie zawiń w folię aluminiową. Po upieczeniu wyciągnij je z piekarnika i odczekaj aż ostygną na tyle, by można je było obrać. Przełóż do miski. Za pomocą praski przeciśnij ziemniaki na gładką masę. Odmierz 250 g puree. Zachowaj resztę do innego dania. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Formę do pieczenia chleba lub keksówkę o wymiarach 15x10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W średniej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Do dużej miski przełóż ziemniaki, dodaj jajka, cukier, konfiturę i ekstrakt waniliowy i miksuj całość robotem, aż uzyskasz gładką masę. Stopniowo dodawaj olej, ciągle ubijając, aż do całkowitego połączenia. Dodaj suche składniki w dwóch partiach, mieszając tylko do połączenia się po każdym dodaniu. Wylej ciasto na blaszkę i wygładź powierzchnię. Piecz ciasto na złoty kolor przez 70 minut, aż włożony w środek patyczek będzie suchy. Przenieś ciasto na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 15 minut. Wyjmij ciasto z formy i postaw na kratkę. Usuń pergamin i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:

W małym rondlu na średnim ogniu zagotuj śmietanę, masło, cukier, kawę i sól. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i wanilię i mieszaj trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Pozostaw do ostygnięcia, aż lekko zgęstnieje, 40-60 minut. Na ciasto wylej ganache, czyli krem czekoladowy (powinien spływać po bokach) i za pomocą małej szpatułki równomiernie rozprowadź po powierzchni.