Dla wielu z nas czerwiec ma smak i zapach truskawek
fit.pl
2009-06-03 00:00
Udostępnij
Truskawki – smak lata
Nareszcie miłośnicy truskawek doczekali się pierwszego w tym roku zbioru. Warto wykorzystać ten czas na odrobinę owocowej przyjemności. Dla wielu z nas czerwiec ma właśnie smak i zapach truskawek.truskawki 002

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, rodzimych owoców. Chociaż można je kupować przez cały rok (np. w postaci mrożonek) to i tak najlepiej smakują na surowo latem, kiedy prosto z krzaka trafiają na nasz stół. Wyjątkowość truskawek tkwi w tym, że można je jeść i przetwarzać na wiele sposobów. Nie ma nic przyjemniejszego niż zimą otworzyć słoik ze słodziutką, truskawkową konfiturą – w mgnieniu oka robi się przyjemniej, pysznie i ciepło.

Dla zdrowia

Truskawki są małokaloryczne. Dużo w nich wody. Można zajadać się nimi do woli. Niestety nie wszyscy mogą je jeść bez ograniczeń – szczególną ostrożność muszą zachować alergicy i osoby podatne na uczulenie. Cukrzycy mogą je jeść, ale w niewielkich ilościach, najlepiej bez dodatków, które są uzupełnieniem truskawkowych deserów (cukier, śmietana itp.). Truskawki są składnikiem wielu odchudzających owocowo-warzywnych diet. Mają właściwości odtruwające i oczyszczające, wspomagają spalanie tłuszczy, dlatego polecane są dzieciom i starszym osobom z nadwagą. Truskawki to źródło kwasu elegonowego, który chroni przed chorobami nowotworowymi.

Dojrzałe owoce nie tylko pięknie pachną i smakują, ale kuszą również swoim wyglądem Truskawki to bogate źródło witamin: C, A, B1, B2, PP. Witamina PP reguluje dotlenianie krwi - to dobre lekarstwo dla osób z problemem anemii, szczególnie dzieci. Jedząc truskawki, uzupełniamy niedobory mikro- i makroelementów w naszym organizmie. Zawierają one także wiele odżywczych soli mineralnych, które poprawiają przemianę materii. Owoce zawierają wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Żelazo wzmacnia i reguluje proces krwiotwórczy, fosfor i wapń wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni.

Truskawki obniżają też kwasowość moczu i dlatego są polecane przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych. Zawarte w truskawkach bogactwo ochrania nasz organizm przed reumatyzmem i wspomaga leczenie artretyzmu.

Dla urody

Z truskawek można robić „pyszną” owocową maseczkę, które wpływają korzystnie na skórę, poprawiając wygląd cery.

Truskawkowe maseczki nawilżają skórę twarzy i ją odświeżają. Tonikiem, zrobionym ze świeżo wyciśniętych truskawek, można wybielić przebarwienia na skórze i rozjaśnić piegi. Maseczki można stosować w kuracjach trądzikowych. Dawno temu truskawkami leczono grzybicę, trądzik i poparzenia słoneczne. Bogate w mangan owoce bardzo korzystnie wpływają też na strukturę włosa.

Na straganach wkrótce pojawią się leśne, sezonowe owoce: jagody, poziomki, jeżyny. O ich walorach smakowych (i nie tylko) napiszemy niebawem.

[-------]

Szybkie przepisy - w roli głównej truskawki w nietypowych zestawieniach
  • Deser

Czas przygotowania: 15 min
Składniki: 40 dag świeżych truskawek, 2 twarde jabłka, pęczek rzodkiewek, garść rodzynek, szczypta imbiry, pół szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżki musli, śmietana kremówka (ćwiartka szklanki), sok z cytryny (2 łyżeczki), łyżeczka cukier,

Rzodkiewki umyć, wysuszyć, pokroić w grubą kostkę. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda i również pokroić w kostkę. Umyte i wyszypułkowane truskawki przedzielić na pół. Wymieszać owoce, dodać rodzynki i musli, pokropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Przygotować sos ubijając śmietanę z cukrem i imbirem. Dodać jogurt naturalny. Wszystko polać zimnym sosem.
  • Sałatka

Czas przygotowania: 25 mintruskawki 001
Składniki: 40dag truskawek, 1 mango, 1 avocado, opakowanie krewetek w zalewie, 5 dag orzeszków piniowych
Składniki sosu: 1 łyżeczka czerwonego octu winnego, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki musztardy Dijon, mały pęczek natki, sól i pieprz do smaku

Truskawki, mango i avocado umyć obrać i pokroić. Krewetki ugotować na parze. Ostudzone krewetki połączyć z owocami. Pokrojone warzywa wymieszać rękami.

Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać, dodać pokrojoną natkę energicznie mieszając aż do połączenia.

Wszystko zalać sosem. Posypać orzeszkami pinii. Przed podaniem schłodzić.
  • Przysmak

Czas przygotowania: 30 min
Składniki: 40 dag truskawek, 30 dag szparagów, główka sałaty karbowanej, 10 dag salami
Sos: 3 łyżeczki octu winnego, 6 łyżek oliwy z oliwek, pieprz, sól i cukier do smaku

Umyte szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na małe kawałki. Obrane i umyte truskawki pokroić w plasterki. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Salami pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Sos: ocet wymieszać z oliwą i doprawić. Pokrojone warzywa zalać sosem.

Odstawić do lodówki na 30 min. Najlepiej podawać do potraw z grilla.

www.fit.pl