Zieleń kojarzy się z wiosną. Wiosną staramy się również zmienić nasze menu, aby było lekkie i zdrowsze. Dietę zieloną mogą stosować zarówno dzieci, jak i seniorzy, nie ma żadnych przeciwwskazań do jej stosowania
fit.pl
2012-05-11 00:00
Udostępnij
Zielona dieta na wiosnę
zielona dietaKażdy kolor ma swoją naturę, co wykorzystywane jest od medycyny po architekturę. Kolory pobudzają nas podobnie jak dźwięki – jedne barwy motywują do działania, inne uspokajają i koją nasze zmysły. Kolory oddziałują na nasze zdrowie. Gdy go brakuje, mogą pojawić się różne dolegliwości, np. bóle głowy, problemy trawienne.

Zaletą zielonej diety jest fakt, że oczyszcza nasz organizm z toksyn, wpływając korzystnie na trawienie. Reguluje również ciśnienie krwi i wzmacnia organizm. Zielone warzywa to bogactwo witamin A, E, K, C, B, a także składników mineralnych – żelazo, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, beta-karoten.

Ostatnie badania naukowców dowodzą, że kolor ma wpływ na gospodarkę energetyczną organizmu. Wynika to z faktu, że barwniki roślinne biorą udział w transportowaniu tlenu, azotu i witamin. Rośliny, swój kolor zielony zawdzięczają chlorofilowi, który nazywany jest również słonecznym barwnikiem. Naukowcy są zdania, że ma on korzystny wpływ na czerwone krwinki, zwiększając tym samym odporność organizmu i chroniąc komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

„Zielone’’ produkty ze względu na niską kaloryczność można jeść bez obaw, a przy tym są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Dieta zielona wskazana jest głównie dla osób z nadciśnieniem i niedociśnieniem.

Wybieraj:

- ciemne mięso drobiowe, np. z indyka,
- orzeszki pistacjowe,
- fasolę,
- warzywa o ciemnozielonych liściach, jak botwina czy szpinak,
- cukinię,
- ogórki,
- bazylię,
- miętę.

Ogranicz:

- tłuszcze zwierzęce, np. mięso i wędliny, oraz – uwaga! – roślinne, np. olej,
- pełnotłuste produkty mleczne.

[-------]

Zielone warzywa, dostępne w diecie:zielona dieta2
  •  Sałata - przyspiesza przemianę materii;
  • Szpinak - zwalcza anemię, zawiera prawie wszystkie witaminy, kwas foliowy, jod, żelazo, ma działanie przeciwnowotworowe;
  • Rzeżucha - zalecana dla chorych na tarczycę (zawiera duże ilości jodu), dobra dla cukrzyków (zawiera chrom), zawiera też żelazo, siarkę, wapń, wit. C, A, B3, PP, E;
  • Natka pietruszki - zapobiega anemii i krzywicy, oczyszcza krew, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody, zawiera: wapń, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, wit. A, C, PP, B, E, D, K;
  • Szczypiorek - pobudza apetyt, ułatwia trawienie, ma działanie lekko przeczyszczające, zawiera: karoten kwas foliowy, wit. C, B1, B2, potas, magnez, wapń, chlor i kwas krzemowy;
  • Koperek ogrodowy - poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, działa wiatropędnie, zawiera: wit. C i beta-karoten;
  • Seler naciowy - oczyszcza organizm;
  • Kapusta - zwiera wit. C, A, oczyszcza organizm;
  • Ogórki - usuwają nadmiar wody z organizmu;
  • Cukinia - ułatwia trawienie

Zielone owoce:
  • Kiwi – dostarcza witamin z grupy B i C, kwasu cytrynowego i foliowego i karotenoidów, a zawarty w nim potas stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
  • Awokado – obfituje w substancje odżywcze – witaminę A, B complex, C, E, H, K, kwas foliowy. Zawiera także witaminę B6, która pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  • Jasne winogrona – regulują przemianę materii i odkwaszają organizm, zawierają dużo potasu, który ma korzystny wpływ na pracę serca, układu krwionośnego oraz działają moczopędnie.
  • Gruszki – zawierają niewiele witamin i składników mineralnych, ale jako jeden z niewielu owoców mają jod, co powoduje, że pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy i zapobiegają chorobie Bassedowa.
  • Jabłka – zawierają błonnik, pektyny (m.in., hamują rozwój wirusa grypy typu A), dużo witaminy C, potas, niewielkie ilości żelaza, manganu, cynku, magnezu, kwasu foliowego i wapnia.
  • Agrest – zawiera duże ilości witamin i minerałów, szczególnie wysoki jest udział witaminy C oraz potasu i cynku.
  • Melon – jest niskokaloryczny, zawiera dużo wody, dzięki czemu działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco, jest lekkostrawny, dostarcza witaminy A, B i C, β-karoten oraz soli mineralnych (zwłaszcza potasu), ma działanie antyrakowe .
  • Porzeczki białe – ułatwiają trawienie, dzięki witaminie C i rutynie wzmacniają naczynka, łagodzą także działanie wolnych rodników, zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia.

Swoje posiłki możemy komponować tak, by w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno zielone warzywo. Aby przyprawić potrawy używajmy natki pietruszki, szczypiorku, koperku, bazylii, mięty.

Przykładowe menu

Śniadanie - zielona herbata, serek ze szczypiorkiem, 1-2 owoce kiwi
Obiad - zupa krem z brokułów, pierś kurczaka z sałatą, zielona herbata
Kolacja - surówka z warzyw, kromka ciemnego pieczywa

www.dieta.fit.pl