Zima trwa w najlepsze i choć na dobre nie dała nam się jeszcze we znaki, najwyższa pora zatroszczyć się o stan swojego organizmu. Dzięki temu, gdy temperatura zacznie gwałtownie pikować w dół, mniej odczujemy spadki energii, będziemy też bardziej odporni na wszelkiego rodzaju infekcje, których szczególnie w tym okresie nie brakuje
2020-02-11 00:00
Udostępnij
Zielone miski mocy

Wydaje się, że na dobre minęła era, gdy troska o dietę nierozerwalnie związana była z chęcią zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Dziś nie jest już tajemnicą, że nasza dieta, rozumiana jako prawidłowe nawyki żywieniowe ma niebagatelne znaczenie dla stanu organizmu, w tym funkcjonowania systemu immunologicznego. Jakie produkty szczególnie sprzyjają wzmacnianiu odporności? W naszym menu nie może zabraknąć źródeł białka - ich optymalna dawka to ok. 25% dziennego spożycia kalorycznego. Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, radzi: - Poza rybami, owocami morza, produktami sojowymi i strączkami, pamiętajmy o zielonych warzywach
liściastych i mało jeszcze popularnej spirulinie, która dba o produkcję przeciwciał - pogromców wirusów i bakterii. Włączyć ją do diety możemy np. poprzez dodanie do sosów, sałatek czy koktajli. Pozytywnie na układ immunologiczny wpływa także beta-karoten i witamina C. Pokaźne ich ilości znajdziemy w jarmużu i szpinaku.

 

Zielone miski mocy

Składniki:

  • Green Drink marki Eisberg (rukola, sałata rzymska, marchew, jarmuż, szpinak) – 160 g
  • 1 duży banan
  • awokado
  • sok z cytryny
  • 2 kiwi
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki spiruliny
  • szklanka wody

do dekoracji:

  • jabłko
  • wiórki kokosowe
  • orzechy włoskie
  • siemię lniane

Przygotowanie:
Gotową mieszankę Green Drink wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Podawać w miseczkach dekorując według uznania.