Najważniejszym, a zarazem pierwszym etapem jej leczenia jest właściwe rozpoznanie substancji uczulającej.
Z roku na rok alergia pokarmowa, zwana inaczej nietolerancją pokarmową dotyka coraz więcej małych dzieci, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięty. Stąd u dzieci, które za wcześnie dostawały do jedzenia takie produkty jak: mleko krowie, jaja kurze, cytrusy, truskawki, ryby i owoce morza, czekoladę, orzechy, kakao, bułkę czy kaszę mannę ryzyko wystąpienia alergii jest większe. Jeżeli zauważysz u swojego dziecka pierwsze symptomy występowania nietolerancji pokarmowej nie zwlekaj, ale czym prędzej postaraj się rozpoznać sprawcę alergii. Badania dowodzą, że jednym z najczęstszych alergenów - zaraz po mleku - jest właśnie gluten. Dlatego też lekarze nie zalecają podawania glutenu nawet do 12 miesiąca życia dziecka.
Gluten jest to białko roślinne występujące w zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies. Możemy go zatem znaleźć w pieczywie, makaronach, ciastach, kaszach, płatkach śniadaniowych jak również w produktach uznawanych z pozoru za bezpieczne, np. w parówkach, wędlinach, jogurtach, serach, niektórych słodyczach, lodach, koncentratach spożywczych czy w suszonych owocach. Jeżeli zauważysz, że twoje dziecko nie chce jeść takich produktów lub po ich spożyciu odczuwa dolegliwości takie jak: bóle brzucha, biegunka, wymioty, katar oraz pokrzywka skórna, jest to prawdopodobnie uczulenie na gluten. Jednak przed wprowadzeniem w życie jakichkolwiek zmian pamiętaj, że często nie jest łatwo rozpoznać substancje uczulającą. Przechodząc na jakąkolwiek dietę istotne jest wcześniejsze uważne obserwowanie dziecka oraz konsultacja ze specjalistą, który prawdopodobnie zleci test z krwi malucha. Jeżeli badania wykażą, że nasz malec jest uczulony na gluten, konieczne jest jego całkowite wyeliminowanie z diety dziecka.
A czym można zastąpić gluten? Na półkach sklepowych jest wiele produktów bezglutenowych takich jak: pieczywko, makarony, kasze, herbatniki. Ich znakiem rozpoznawczym jest symbol przekreślonego kłosa, który znajduje się na opakowaniu. Produkty takie znajdziesz również w sklepach ze zdrową żywnością. Uczulonemu na gluten dziecku możesz podawać produkty z ziemniaków, kukurydzy, ryżu, gryki czy soi. Kiedy maluch podrośnie warto również wprowadzić do jego diety bezglutenowy sos sojowy, np. Kikkoman. Do produkcji owego sosu zamiast ziaren pszenicy użyto ziaren ryżu.
Wprowadzenie do jadłospisu dziecka diety bezglutenowej początkowo może wydawać się trudne. Jednak na jej efekty warto czekać, gdyż z alergii na gluten dzieci zazwyczaj z wiekiem wyrastają.
www.dziecko.fit.pl