Najnowsze badania pokazują, że orzechy aż o 30 % obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 
fit.pl
2015-02-04 00:00
Udostępnij
Orzechy bronią przeciwko cukrzycy


Cukrzyca typu II nazywana insulinoniezależną jest chorobą przewlekłą. Chorzy, prowadząc zdrowy tryb życia oraz odpowiednio się odżywiając, mogą w znaczący sposób wpływać na gospodarkę weglowodanową. Dlatego podstawą leczenia w tych przypadkach jest właśnie odpowiednio zbilansowana dieta, która w wielu przypadkach wystarcza do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi bez zażywania leków.

Hiszpańscy naukowcy są zdania, że spożywanie około litra oliwy z oliwek i 210 gramów orzechów na tydzień obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 30 proc.

Pacjentów z cukrzycą typu II podzielono na trzy grupy. W pierwszej pacjenci, oprócz innych pokarmów, dostawali codziennie ciasteczka (muffiny), w drugiej - mieszankę orzechów (migdały, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, orzechy pekanowe, orzechy laskowe, orzechy ziemne oraz orzechy makadamii i nerkowca). Trzecia grupa otrzymywała zarówno muffiny, jak i orzechy.

Wyniki badań pokazały, że zastąpienie węglowodanów w diecie ok. 60 g orzechów pozwala kontrolować poziom glukozy i złego cholesterolu.

Dietetycy zresztą już od dawna sugerują, że regularne spożywanie orzechów korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz stanowią świetne źródło witaminy E.

www.fit.pl