Jeśli mamy zbyt wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu powinniśmy częściej sięgać po pistacje
fit.pl
2010-05-20 00:00
Udostępnij
Pistacje na serce
Według najnowszych badań pistacje mogą pomóc w profilaktyce serca. Spożywanie garści pistacji dziennie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Pistacje są źródłem ponad trzydziestu witamin i minerałów, a także wielu składników fitoodżywczych. Na tle innych orzechów wyróżniają się ponadto wysoką zawartością potasu i fitosteroli, a jako jedyne zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę.

Regularne spożywanie pistacji, mających silne właściwości przeciwutleniające, przyczynia się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi, a także utrzymania prawidłowej wagi ciała. Wszystko to ma bardzo ważne znaczenie dla serca.

Dr Joan Sabate, który podjął się zbadania wpływu pistacji na zdrowie człowieka, dowiódł również, że obniżają one poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Garść pistacji dziennie to nie tylko obniżenie ryzyko chorób serca, ale również pomaga uchronić się przed niektórymi nowotworami. Wystarczy 70 gramów tych orzechów dziennie, by cieszyć się zdrowiem.

www.fit.pl