Każdy dietetyk zgodzi się z tezą, że zmiana diety - niezależnie od powodów, które leżą u podstaw tej decyzji - nie może być tylko chwilową zachcianką przewidzianą na kilka tygodni lub miesięcy. Ustalone zasady odżywiania traktować powinniśmy poważnie, jako receptę na nowy styl życia. Tylko wtedy osiągnięty efekt, na przykład poprawa stanu zdrowia, szczuplejsza sylwetka czy łagodzenie przebiegu schorzeń, będzie trwały. Wbrew pozorom, wcale nie jest to takie trudne. Badania pokazują, że większość z nas odżywia się schematycznie: jemy to, co znamy w sposób, do którego przywykliśmy i w stałych ilościach. Oznacza to, że wystarczy wzmocnić swoją świadomość, aby zamienić jeden nawyk na inny. Jak to zrobić w przypadku konkretnych problemów i przyzwyczajeń?
2020-11-19 00:00
Udostępnij
5 wyzwań dietetycznych naszych czasów

 

1. Dietetyk, odchudzanie i głodówki

2. Świadomość jedzenia

3. Jedzenie emocjonalne

4. Jedzenie spontaniczne

5. Odchudzanie a szybkie jedzenie

Tempo współczesnego życia, żywność przetworzona, pułapki spożywcze - to wszystko sprawia, że niejeden dietetyk pracujący ze swoim podopiecznym nie tylko układa jadłospis, ale także wyjaśnia, na czym polega prawidłowo zbilansowana i zdrowa dieta.

Dietetyk, odchudzanie i głodówki

Ostatnie lata to prawdziwy szał na różnego rodzaju głodówki. Ich zwolennicy twierdzą, że przerwa w jedzeniu przyspiesza odchudzanie, odtruwa, a nawet cofa postęp niektórych schorzeń i chorób. A jaka jest prawda? Dietetyk Jakub Piotrowski na stronie internetowej https://www.dietetykwszczecinie.pl przedstawia znaną prawdę: "Aby schudnąć, trzeba jeść". Racjonalna i skuteczna dieta to nie trzy liście sałaty i weekend spędzony na wodzie i herbatach ziołowych. Najlepsze rezultaty osiągnąć można dzięki kombinacji: właściwe jedzenie oraz ruch.

Same głodówki czasem stosuje się przy konkretnych schorzeniach, zawsze jednak trzeba to robić pod kontrolą lekarza lub dietetyka - nigdy na własną rękę. Specjalista pomoże także ułożyć zdrowe menu. Jeśli nie możemy wybrać się na konsultację osobiście, skorzystajmy z możliwości, jakie daje dietetyk online.

Świadomość jedzenia

Często stosowaną przez dietetyków praktyką jest prośba, aby przed konsultacją sporządzać przez kilka dni dzienniczek żywieniowy. W notesie znaleźć powinna się informacja na temat każdego posiłku i każdej przekąski w ciągu dnia, nawet jeśli jest to tylko owoc czy jogurt zjedzony w biegu. Później notatki są przekazywane specjaliście na pierwszej wizycie lub wysyłane drogą mailową, jeśli jest to dietetyk online. Po co taki rejestr? Pozwala on zauważyć popełniane błędy żywieniowe i uświadomić sobie złe nawyki. Wiele osób walczących o skuteczne odchudzanie twierdzi, że nie je słodyczy lub nie przejada się w ciągu dnia. Po wynotowaniu okazuje się, że cukru w diecie jest aż nadto, a deficytu kalorycznego nie sposób zachować przy ciągłym podjadaniu.

Ważnym elementem budowania świadomości żywieniowej jest rezygnacja z produktów wysokoprzetworzonych.

Jedzenie emocjonalne

To zachowanie, które często wynosimy z dzieciństwa. Cukierek lub czekoladka na pocieszenie i otarcie łez zamienia się w dorosłym życiu w objadanie się po ciężkim dniu. Zaczyna się zwykle od kilku łyżeczek lodów czy paska czekolady, a kończy z reguły ogromnym poczuciem winy. Można się jednak pocieszyć tym, że jedzenie emocjonalne jest tylko nawykiem uruchamianym przez wyzwalacz - konkretną, trudną lub konfliktową sytuację. Kiedy tylko problem zostanie zdiagnozowany, można zacząć pracę nad tym, aby się go pozbyć.

Co jest alternatywą dla jedzenia na pocieszenie? Możliwości jest naprawdę sporo: przede wszystkim aktywność fizyczna wyzwalająca endorfiny, ale także lektura, odcinek dobrego serialu czy relaksująca kąpiel.

Jedzenie spontaniczne

Dla niektórych jedzenie spontaniczne jest tym samym co jedzenie emocjonalne. W rzeczywistości to dwa różne zjawiska. Jedzenie spontaniczne wynika z faktu, że większość z nas nie planuje swojego menu, uważając, że to czasochłonne i trudne. Nie zastanawiamy się, co będziemy jeść dziś lub jutro, podejmując decyzję w ostatniej chwili. W takim warunkach trudna do utrzymania jest racjonalna dieta. Dla dobrych wyborów żywieniowych, a przy okazji łatwiejszych zakupów warto jest planować swoje menu, najlepiej na cały następny tydzień. Nie chodzi, oczywiście, o perfekcjonizm i całkowity brak spontaniczności, ale o ułatwienie sobie życia. Drobnych zmian i podmianek dokonywać można na bieżąco.

Odchudzanie a szybkie jedzenie

Wbrew pozorom, wcale nie chodzi tutaj o fast-food, chociaż z punktu widzenia diety to wróg numer jeden. Tym razem chodzi jednak o dosłowne jedzenie zbyt szybko. Łapczywe pochłanianie kolejnych kęsów ma kilka zasadniczych wad. Pierwszą z nich jest to, że zwyczajnie zjadamy zbyt duże porcje. Zanim do mózgu dotrze informacja o sytości, już jesteśmy przejedzeni. Drugi problem to utrudniona praca układu pokarmowego. W skrajnych przypadkach szybkie jedzenie może powodować nawet niedokładne rozdrobnienie pokarmu, a w konsekwencji problemy żołądkowe. Nad starannym, wolniejszym jedzeniem można i trzeba pracować. Warto także pilnować wielkości porcji: nie nakładać na talerz od razu zbyt dużo.