Złe nawyki żywieniowe w dzieciństwie a otyłość

Wiele osób uważa, że ich otyłość wynika z genetycznych uwarunkowań. Okazuje się jednak, że przyczyna zwiększonej ilości masy ciała wcale nie leży w DNA, a nawykach żywieniowych i trybie życia, którego dzieci uczą się od swoich rodziców
fit.pl
2013-06-27 00:00
Udostępnij
Złe nawyki żywieniowe w dzieciństwie a otyłość

Niedawno naukowcy wykazali, że otyłość może również występować także tam, gdzie nie pojawiają się uwarunkowania genetyczne. W takich wypadku otyłość wynika z czysto środowiskowych czynników.

Jedną z przyczyn, która wpływa na zwiększenie masy ciała są nawyki żywieniowe wyniesione z dzieciństwa. Bardzo często rodzice, chcąc ustrzec dziecko przed chorobami, wymyślają najróżniejsze sposoby na to, by zachęcić dziecko do jedzenia, nie biorąc pod uwagę jego naturalnych potrzeb fizjologicznych. Zwykle powoduje ono, że dzieci jedzą więcej niż wymaga tego ich zapotrzebowanie, szczególnie, że porcje są porcjami dla dorosłych. Dorastający człowiek już wówczas kształtuje w sobie odpowiednie wzorce i zachowania żywieniowe utrwalając je na stałe w swojej psychice.

Jedząc posiłki niezależnie czy jest się głodnym czy też nie, może spowodować trwałe zaburzenia w układzie nerwowym, a co za tym idzie do otyłości. Zaburzenia te wywołują często u osób z nadwagą nadmierną pobudliwość i związane z tym silne stany depresji, niepokoju i stresu, które z kolei tłumione są nadmiernym spożyciem pokarmów. Może to prowadzić do zachwiania wydzielania insuliny, a także do silnego wydzielania hormonów nadnerczy, szczególnie kortyzolu, który przyczynia się do powstania tkanki tłuszczowej, którą trudno rozłożyć.

Zaburzenia ośrodku głodu i sytości może prowadzić do wielu niekontrolowanych zachowań. Dziecko nauczone jeść nawet wtedy gdy nie jest głodne, szybciej przybierze na wadze, niż to któremu rodzice nie dawali jedzenia na siłę.

Dodatkowo otyli rodzice nie widzą otyłości u swoich dzieci. Wielu nie zdaje sobie nawet sprawy, że kilka nadprogramowych kilogramów wcale nie wpływa na „zdrowszy” wygląd dziecka, ale może być przyczyna wielu chorób. Brak dbałości o prawidłowe odżywianie w młodym wieku przekłada się na żywienie w wieku dojrzałym. Nawyki wynosimy z domu. Zatem warto już od najmłodszych lat wpajać naszym maluchom zasady prawidłowego odżywiania.

Dotąd dyskutowano, czy otyłość jest skutkiem procentowej zawartości tłuszczów w diecie, czy też po prostu ilości przyjmowanych kalorii. Zdaniem naukowców, przy braku uwarunkowań genetycznych zagrażająca zdrowiu nadwaga narasta w pewnych rodzinach z powodów środowiskowych. Dlatego nadwaga i otyłość w dzieciństwie i okresie dorastania jest niekwestionowanym czynnikiem ryzyka patogennej otyłości w wieku dorosłym, wyższej umieralności i chorobowości z powodu chorób układu krążenia i innych zaburzeń zdrowia.

www.fit.pl