Jakość żywności i sposób odżywiania ma wpływ na nasze życie - to już nie tylko teoria dietetyków i lekarzy! Naukowcy dowiedli, że to co jemy, ma wpływ na rozwój lub zahamowanie poszczególnych chorób cywilizacyjnych  
fit.pl
2010-10-25 00:00
Udostępnij
Dieta ma wpływ na pamięć
iStock 000007536899XSmall-300x218Właściwa dieta może uchronić cżłowieka od wielu zagrożeń i chorób - tak przekonują amerykański naukowcy, którzy sprawdzili wpływ diety na 44 zdrowych osobach z nadwagą w wieku 50 -75 lat.

Przez cztery tygodnie badani spożywali żywność, która powszechnie uważana jest za zdrową.


Uczestnicy badania otrzymywali produkty, które są odpowiedzialne za redukowanie stanów zapalnych oraz poprawiających pracę układu krążenia i redukcję chorób towarzyszących, takich jak cukrzyca, nadciśnienie i otyłość.


Wartościowa żywienie badanych opierało się o produkty zawierające niski indeks glikemiczny, bogate w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega. W menu znalazły się tłuste ryby, jęczmień, chude białko sojowe, jagody, migdały, cynamon, pełnowartościowe pieczywo.


Wyniki badań naukowców  z Lund University pokazały, że u osób stosujących się do zalecanej diety poziom „złego” cholesterolu zmniejszył się o 33 proc. a stężenie lipidów we krwi spadło o 14 procent, natomiast ciśnienie o 8. Także pamięć i jej funkcję uległy poprawie.

www.fit.pl