Dieta na wzmocnienie obfituje w składniki zawierające witaminę C i E, żelazo, cynk, beta-karoten. Dlatego pełno w niej warzyw, owoców i ryb
fit.pl
2009-11-10 00:00
Udostępnij
Dieta na odporność
Dieta na wzmocnienie obfituje w składniki zawierające witaminę C i E, żelazo, cynk, beta-karoten. Dlatego pełno w niej warzyw, owoców i ryb. Nie brakuje również potraw z drobiu i nabiału. Połączenie tych składników dostarcza potrzebnych w okresie jesienno-zimowym składników odżywczych wpływających nie tylko na dobre samopoczucie, ale i na naszą odporność

ft food cookingWażną rolę w diecie na uodpornienie odgrywa czosnek. Spożywany regularnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i oddechowego. Na żołądek i wątrobę działa pobudzająco, zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego i żółci, co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii.

DZIEŃ PIERWSZY
ŚNIADANIE
  • dwie kromki chleba graham z masłem,
  • twarożek ze szczypiorkiem i z czosnkiem (200g),
  • kawa zbożowa bez cukru

II ŚNIADANIE
  • Jogurt naturalny (150g) z łyżką otrąb pszennych i śliwką suszoną

OBIAD
  • Filet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka

PODWIECZOREK
  • Dwa owoce kiwi.

KOLACJA
  • zapiekanka z ziemniaków i warzyw
  • szklanka herbaty zielonej


DZIEŃ DRUGI
ŚNIADANIE
  • Kromka chleba żytniego posmarowanego masłem, chuda szynka, ogórek, pomidor

II ŚNIADANIE
  • Kromka pieczywa chrupkiego z powidłami śliwkowymi

OBIAD
  • Schab pieczony – plaster w sosie czosnkowym, brokuły gotowane, ryż

PODWIECZOREK
  • Szklanka soku z czarnej porzeczki

KOLACJA
  • dwie kromki chleba razowego z masłem
  • pasta jajeczna (150 g)
  • szklanka herbaty owocowej

[-------]

DZIEŃ TRZECI
ŚNIADANIE
  • Kromka chleba pełnoziarnistego,
  • serek homogenizowany naturalny (150 g)
  • herbata z cytryną.

zestaw warzywII ŚNIADANIE
  • jedno średnie jabłko

OBIAD
  • Pierś z kurczaka smażona, 3 marchewki starte na drobnej tarce plus sok z cytryny, ziemniaki

PODWIECZOREK
  • Sałatka z selera, z pomarańczą, orzechami, rodzynkami

KOLACJA
  • Zapiekanka ziemniaczana

DZIEŃ CZWARTY
ŚNIADANIE
  • musli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru

II ŚNIADANIE
  • kromka chleba żytniego, plaster szynki drobiowej, ogórek,
  • szklanka zielonej herbaty

OBIAD
  • udko pieczone z kurczaka, kasza jęczmienna perłowa (1/3 torebki), kalafior,
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej.

PODWIECZOREK
  • Ciastko drożdżowe z jabłkiem

KOLACJA
  • Cukinia nadziewana mięsem.


DZIEŃ PIĄTY
ŚNIADANIE
kromka chleba razowego z plasterkiem sera żółtego, listkami sałaty i pomidorem.

II ŚNIADANIE
  • budyń mleczny waniliowy

OBIAD
  • spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.

PODWIECZOREK
  • jedna gruszka

KOLACJA
  • dwie kromki chleba graham
  • sałatka warzywna
  • szklanka herbaty owocowej

[-------]

DZIEŃ SZÓSTY
ŚNIADANIE
  • jajecznica z 3 białek ze szczypiorkiem, kromka chleba razowego,
  • szklanka kawy zbożowej

muesliII ŚNIADANIE
  • koktajl z mleka 2% (150 ml) i banana

OBIAD
  • 200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami i czosnkiem, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego z jogurtem, ziemniaki.

PODWIECZOREK
  • dwa naleśniki z owocami.

KOLACJA
  • sałatka makaronowa z brokułami,
  • szklanka wody mineralnej.

DZIEŃ SIÓDMY
ŚNIADANIE
  • kromka chleba pełnoziarnistego z masłem 2 plasterkami pomidora
  • jajkiem na twardo,
  • kawa mleczno-zbożowa bez cukru.

II ŚNIADANIE
  • kromką pieczywa chrupkiego 2 plasterkami kiełbasy szynkowej,
  • 200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, papryką czerwoną,
  • herbata zielona bez cukru.

OBIAD
  • ryba w sosie warzywnym, 2 średnie ziemniaki,
  • surówka z białej kapusty z łyżeczką majonezu.

PODWIECZOREK
  • grejpfrut
  • KOLACJA
  • pomidory nadziewane masą z twarogu, z pieprzem, miętą, szczypiorkiem i dowolnymi przyprawami.
     

 www.fit.pl