fit.pl mobile logo

Makaronowe wariacje

Makarony są obfitym źródłem węglowodanów, białka i błonnika - sprawdź, jakie wartości ma popularne spaghetti.
Makarony to ogólna nazwa dla wielu wyrobów powstałych z mieszanki mąki pszennej lub kaszy manny i wody lub jaj. Ojczyzną makaronów są niewątpliwie Włochy. Wyrabiano je tam już w 400 roku p.n.e.makaron1

Jak powstaje?
Najpierw przygotowuje się ciasto, którego składnikami są: mąka (pszenna, żytnia, sojowa, gryczana, ryżowa), woda i/lub jaja. Gotowe ciasto przeciska się przez kalibrowane otwory w celu nadania mu odpowiednich kształtów. Następnie tnie się na odpowiednie odcinki, suszy i gotuje. W domowych warunkach ciasto na makaron rozwałkowuje się na arkusze za pomocą wałka, a następnie ręcznie lub maszynowo nadaje się ciastu dowolne formy.

Tylko Durum
Najważniejsza dla walorów smakowych makaronu jest pszenica, której używa się do produkcji wyrobu. Musi to być pszenica twarda (durum), z której wykorzystuje się semolinę. Semolina powstaje w wyniku zmielenia najwyższej jakości ziaren pszenicy twardej (durum) i uważana jest powszechnie za najlepszy surowiec do produkcji makaronów. Makaron wyprodukowany z semoliny jest łatwiejszy w przygotowaniu i smaczniejszy niż ten produkowany ze zwykłej mąki, podczas gotowania nie skleja się, jest sprężysty i zachowuje swój kształt nawet, jeśli gotuje się go nieco za długo. makaron2

Bogactwo kształtów
Makarony można podzielić na cztery podstawowe grupy: drobne - dodawane do zup, długie - podawane z różnymi sosami, w arkuszach - do zapiekania oraz ukształtowane w formy nadające się do nadziewania. Większość z nich występuje w zróżnicowanych wielkościach, niektóre są gładkie, inne rowkowane. Makarony gładkie powinno się podawać z sosami ze śmietany i serów, lub z masłem i posypane tartym serem. Makarony rowkowane najlepsze są do sosów mięsnych.

Razowe, ziołowe i...
Ostatnio popularność zyskują makarony przyprawione ziołami oraz barwione. Makaron zawdzięcza swój kolor barwikom ekstrahowanym z warzyw. Czerwony kolor mają makarony barwione sokiem z buraków, zieloną – barwione sokiem ze szpinaku. Osoby propagujące zdrową żywność, też znajdą coś dla siebie. Na polskim rynku znajdziemy bogaty wybór makaronów z mąki razowej. Są one zwykle mniej kaloryczne i zawierają więcej błonnika, soli mineralnych i witamin.

Wiesz, co jesz?
Po ugotowaniu 100g makaronu ma mniej więcej tyle białka, węglowodanów, błonnika pokarmowego, żelaza i kalorii, co 50g chleba. Głównym źródłem energii są tu węglowodany. W celu wzbogacenia wartości odżywczej makaronów stosowane są różne dodatki: jaja, koncentraty białkowe, mleko, drożdże. Makarony są obfitym źródłem energii. 100g przeciętnego makaronu dostarcza 330-380 kcal, 70-78% węglowodanów i 11-12,8% białka. Należy zaznaczyć, że w trakcie gotowania dochodzi do strat witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Zmień makaron!
Niektóre makarony zawierają domieszkę warzyw, roślin morskich lub mączki sojowej, co znacznie podnosi ich wartość odżywczą. Żelazo zawarte w makaronie jest trudniej przyswajalne niż żelazo zawarte w produktach pochodzenia mięsnego. Można jednak zwiększyć jego przyswajalność podając makaron z produktami bogatymi w witaminę C, z nabiałem lub z niewielką ilością mięsa. Dzięki temu następuje również efekt uzupełniania się aminokwasów, a tym samym wzrost wartości biologicznej i lepsze wykorzystanie białka przez organizm.makaron3

Jak gotować?
Makaron należy gotować w proporcji 100g na 1 litr wody. W dużym garnku wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać sól zgodnie z indywidualnymi potrzebami, powtórnie wodę zagotować i włożyć do niej przeznaczoną do ugotowania porcję makaronu. Ponownie doprowadzić do jak najszybszego wrzenia i utrzymać w tym stanie do czasu, aż makaron będzie gotowy do spożycia. Makaron powinien zachowywać odpowiednią konsystencję, czyli jak określają to Włosi - być „al dente”. Po dokładnym odcedzeniu jest już gotowy.

Makaronowa ściągawka


Rodzaj/nazwa
makaronu


Kształt

Zastosowanie

Agnolotti

Półokrągłe pierożki

Są to pierożki nadziewane mięsem i warzywami. Po ugotowaniu podaje się z masłem lub sosem i posypane serem.

Anelini

Maleńkie pierścieniowate krążki

Podawane z zupami.

Canneloni

Duże rurki długości ok. 2-3cm

Gotuje się je i nadziewa białym serem, szpinakiem, farszem mięsnym. Polewa się je sosem mięsnym i zapieka w piekarniku.

Cappellini

Cienkie i długie nitki, pozwijane w gniazda. Mogą być kolorowe.

Gotuje się je tak, aby nie naruszyć struktury. Podaje się z sosem ze świeżych pomidorów, z dodatkiem bazylii i oliwy.

Conchigliette

Makarony w kształcie skorupy muszli; różnej wielkości.

Małe używa się do zup, średnie podaje z sosami, a duże nadziewa farszem.

Farfalle

Maja kształt motylków (wstążeczek)

Podaje się je z sosem jarzynowym, śmietaną i posypuje tartym serem. Doskonale smakują na zimno jako dodatek do sałatek.

Fusilli

Makaron wytłaczany, skręcany w świderki.

Podaje się z sosami lub połamane gotuje się w zupie

Lasagne

Płaty ciasta o szerokości 10-12cm.

Ugotowane umieszcza się warstwami w żaroodpornym naczyniu przekładając każdą z nich farszem mięsnym lub jarzynowym. Całość okłada się serem i zapieka.

Macaroni

Grube, długie rurki, krojone na 3cm.

Po ugotowaniu polewa się je sosem i natychmiast podaje lub zapieka.

Penne

Grube rurki ze skośnymi końcami uciętymi pod ostrym kątem.

Serwowane z sosami.

Ravioli

Małe prostokątne pierożki, przypominające kształtem poduszeczki.

Są nadziewane ostrym lub słodkim farszem, zwykle przyprawiane tartym parmezanem.

Rissoni

Makaron w kształcie i wielkości ziaren ryżu.

Stosowany do zup.

Spaghetti

Długi, suszony, cylindryczny makaron o różnych średnicach.

W wielu regionach Włoch traktowane są jako tradycyjna potrawa narodowa. Istnieje wiele sosów do tego makaronu. Najbardziej popularne jest spaghetti z sosem pomidorowym, cebulą i serem.
Ciekawostki:
  • Spaghetti powinno się jeść specjalnym widelcem z trzema zębami.
  • Jednym z najbardziej popularnych dań kuchni rzymskiej są fettuccine all’ Alfredo. Nazwa dania pochodzi od imienia człowieka, który je rozsławił. W swojej restauracji w Rzymie mieszał on i nakładał każdą porcję fettuccine złotą łyżką i widelcem. Przyprawiał makaron masłem, serem, szczyptą gałki muszkatołowej i mielonym pieprzem.
  • Przeciętny Włoch zjada ich 28 kg makaronu rocznie, podczas gdy Polak – jedynie ok. 4-4,5 kg

www.fit.pl

 


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl