Grejfrut
Powinien być niezbędnym elementem w walce z otyłością, profilaktyką raka oraz chorobami serca. Bogaty jest w witaminy, przede wszystkim C, która zapobiega przeziębieniom i je łagodzi, a także pomaga organizmowi w obronie przed żylakami. Jest także cennym źródłem witaminy z grupy Ba także E i P. Jego miąższ kryje pokłady sole mineralnych, kwasów organicznych i wiele cennych składników roślinnych takich jak flawonoidy, fenole, pektyny.
Znakomicie obniża poziom cholesterolu we krwi, w czym pomagają przede wszystkim białe, gorzkawe błonki występujące wokół miąższu. Jest niezastąpiony w leczeniu cukrzycy, gdyż powoduje wzrost poziomu produkowanej insuliny i zmniejsza poziomu glukozy we krwi. Substancje znajdujące się w grejpfrutach mają też działanie antygrzybiczne. Likwidują drożdżaki - często skuteczniej niż stosowane w tym celu środki farmakologiczne.
Grejpfrut znakomicie ułatwia też spalanie tłuszczów, dlatego polecany jest osobom z nadwagą. To właśnie jego niebagatelny wpływ na przyspieszanie przemiany materii i niska wartość energetyczna sprawiły, że stał się symbolem odchudzania. Ułatwia trawienie, oczyszcza organizm i przyspiesza przemianę materii. Włókna pomagają również obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Wiśnia
Wiśnie to także nieoceniony owoc w walce z chorobami cywilizacyjnymi: chorobami serca, układu krwionośnego , profilaktyce raka. Zawierają dużą ilość kwasów owocowych, pektyny a także ważne dla zdrowia seniora witaminy: mangan, żelazo, a także wapń i jod. Są dobrym źródłem potasu, zawierają także sporo witaminy C.
Jako, że działają przeczyszczająco, często polecane są przy problemach z zaparciami zaś witaminy z grupy B wpływają na zachowanie prawidłowych procesów metabolicznych oraz dbają o prawidłową pracę układu nerwowego.
Zawierają jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów w postaci bioflawonu. Wiśnie stabilizują i usprawniają pracę serca. Osoby cierpiące na niedokrwistość znajdą w nim swojego pomocnik i sprzymierzeńca. Mają bardzo pozytywny wpływ na skórę.
Malina
Zwłaszcza w sezonie letnim powinna być daniem głównym owocowych posiłków. W malinach znajdziemy dużo witaminy C, sporo związków mineralnych i tłuszczowych. Maliny są bogatym źródłem potasu, który jest niezbędnym związkiem, którego brakuje w diecie seniorów. Potas poprawia jędrność skóry, dodaje paznokciom blasku i jest niezbędnym pierwiastkiem krwiotwórczym. Zawarty w malinach błonnik reguluje procesy przemiany materii oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Niezbędne owoce w diecie plus 50
Uzupełnianie diety seniora w owoce powinno być tak samo ważne, jak przyjmowanie leków i kontrolne wizyty u specjalistów. By lepiej zbilansować wakacyjne odżywianie w niezbędne witaminy i substancje odżywcze oraz zadbać o lekkość na wadze, przedstawiamy dobroczynne owoce w roli głównej