15-letnie badania naukowców z japońskiego Narodowego Centrum Badań nad Nowotworami przeprowadzane na ok. 54 tys. kobiet w wieku od 40. do 69. roku życia dowodzą, że napój z ziaren kawowca obniża poziom insuliny i prawdopodobnie w ten sposób wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu macicy.
Uczestniczki doświadczenia zostały podzielone na grupy w zależności od ilości wypijanej kawy. Okazało się, że te, które każdego dnia wychylały ponad 3 kubki czarnego naparu, o 60 proc. rzadziej chorowały na badany typ nowotworu niż kobiety, które po kawę sięgały mniej niż dwa razy w tygodniu lub kawowych „abstynentek”.
Badacze sprawdzali także, czy zielona herbata może zagwarantować mniejsze ryzyko choroby nowotworowej narządów rozrodczych kobiety. Herbata jednak nie wykazała takich właściwości.
Rak macicy jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów u kobiet. Dziennie w Polsce umiera z jego powodu 5 kobiet. Lekarze apelują do kobiet, by nie lekceważyły badań cytologicznych. Badanie jest prawie bezbolesne, należy je powtarzać raz na trzy lata. Wykryty we wczesnym stadium nowotwór jest uleczalny.
Kawa chroni przed rakiem
Kobiety pijące kawę łączą przyjemne z pożytecznym. Delektując się smakiem i aromatem kawy można jednocześnie chronić się przed rakiem. Według japońskich lekarzy picie kilku filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka macicy
