Kobiety pijące kawę łączą przyjemne z pożytecznym. Delektując się smakiem i aromatem kawy można jednocześnie chronić się przed rakiem. Według japońskich lekarzy picie kilku filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka macicy
fit.pl
2008-09-03 00:00
Udostępnij
Kawa chroni przed rakiem
15-letnie badania naukowców z japońskiego Narodowego Centrum Badań nad Nowotworami przeprowadzane na ok. 54 tys. kobiet w wieku od 40. do 69. roku życia dowodzą, że napój z ziaren kawowca obniża poziom insuliny i prawdopodobnie w ten sposób wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu macicy.

Uczestniczki doświadczenia zostały podzielone na grupy w zależności od ilości wypijanej kawy. Okazało się, że te, które każdego dnia wychylały ponad 3 kubki czarnego naparu, o 60 proc. rzadziej chorowały na badany typ nowotworu niż kobiety, które po kawę sięgały mniej niż dwa razy w tygodniu lub kawowych „abstynentek”.

Badacze sprawdzali także, czy zielona herbata może zagwarantować mniejsze ryzyko choroby nowotworowej narządów rozrodczych kobiety. Herbata jednak nie wykazała takich właściwości.

Rak macicy jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów u kobiet. Dziennie w Polsce umiera z jego powodu 5 kobiet. Lekarze apelują do kobiet, by nie lekceważyły badań cytologicznych. Badanie jest prawie bezbolesne, należy je powtarzać raz na trzy lata. Wykryty we wczesnym stadium nowotwór jest uleczalny.

www.fit.pl