fit.pl mobile logo

Lekarstwa w kuchni

Nie zawsze trzeba sięgać po tabletki i medykamenty, gdy dopada nas choroba. Wystarczy wejść do kuchni by znaleźć tam najróżniejsze lekarstwa

Sok żurawinowy.
Codzienne spożycie około 300 gramów soku z żurawin zmniejsza ilość bakterii Escherichia Coli i zapobiega ich osiadaniu na ścianach dróg moczowych. Sok uodpornia przed infekcjami, może też wspomagać leczenie istniejącej już infekcji.

Wapń.
Kobiety, które spożywają codziennie 1200 miligramów wapnia, mniej silnie odczuwają dolegliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak obrzmienie ciała, ból, napady głodu i depresja. Chronią też organizm przed osteoporozą. Spożywając produkty bogate w wapń: mleko, ser, jogurt, wzbogacony w ten pierwiastek sok pomarańczowy, dodatkowo dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych

Jogurt.
Zawartość wapnia to nie jedyna zaleta jogurtu. Równie ważna jest jego funkcja wspomagająca trawienie. Najlepsze pod tym względem są jogurty probiotyczne, wzbogacone kulturami żywych bakterii, które wzmacniają układ odpornościowy. Jogurt obniża poziom złego cholesterolu LDL. Naukowo udowodniono, że jogurt zapobiega rakowi okrężnicy.


Zielona herbata.
Jeden z filarów azjatyckiej diety słynie z bogatej zawartości antyutleniających polifenoli, które pomagają organizmowi likwidować rakotwórcze toksyny. Badania prowadzone na zwierzętach dowiodły, że polifenole chronią przed wieloma odmianami raka, m.in. przełyku, jelita grubego, pęcherza moczowego i macicy. Zielona herbata jest bogatym źródłem fluoru, zapobiegającego próchnicy.

Winogrona i sok z winogron.
Dwie szklanki soku winogronowego dziennie redukują ilość odkładających się złogów cholesterolu, który nagromadzony może przyczynić się do chorób serca. Dowiedziono także właściwości przeciwnowotworowych resveratrolu, związku fitochemicznego zawartego w pestkach i skórce winogron czerwonych i zielonych. W celach leczniczych można sporządzać wyciągi z pestek winogron. Sok z czerwonych winogron zawiera duże ilości kwercetyny, flawonoidu, który zapobiega utlenianiu złego cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy.

Błonnik.
To naturalny składnik owoców, warzyw, nasion i zbóż, który zmniejsza wchłanianie przez organizm szkodliwych substancji i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie błonnika zapobiega zaparciom, chorobom przewodu pokarmowego i nowotworom. Błonnik zapobiega również wzrostowi cukru we krwi. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie zaleca jedzenie 20-40 g błonnika dziennie (pięć kromek pełnoziarnistego pieczywa to 25 g błonnika). Najbogatsze w błonnik są produkty zbożowe, np. chleb razowy, pełnoziarniste kasze, płatki zbożowe i otręby. Dużą jego ilość zawierają nasiona roślin strączkowych oraz wszystkie warzywa i owoce (zwłaszcza porzeczki, maliny, jagody), a także ziemniaki. Wśród zalecanych przez dietetyków produktów królują płatki owsiane, które są bogate w błonnik rozpuszczalny - obniżający poziom cholesterolu we krwi i zmniejszający zagrożenie zawałem serca, a także błonnik nierozpuszczalny - wspomagający funkcje jelit. Uwaga, osoby odchudzające się: błonnik zwiększa objętość pokarmów, dzięki czemu dłużej czujemy się syte.

Tłuszcz rybny.
W Japonii i krajach basenu śródziemnomorskiego, gdzie każdy spożywa tygodniowo co najmniej jedną lub dwie porcje tłustych ryb morskich zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, jest mniejszy procent chorych na raka piersi i prostaty. Ostatnie badania wykazały też, że jedzenie 2,3 razy w tygodniu łososia, śledzia, sardynek czy makreli łagodzi dolegliwości towarzyszące reumatyzmowi.

Pomidory.
Ich czerwony barwnik, likopen jest silnym antyutleniaczem, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Nie jest produkowany przez organizm, dlatego musi być dostarczany z pożywieniem. Szczególnie aktywny i najlepiej przyswajalny likopen znajduje się w pomidorach przetworzonych - koncentratach, ketchupach, zupach i sosach pomidorowych. Badania przeprowadzone wśród mężczyzn przez naukowców z Akademii Medycznej Na Harvardzie w USA dowiodły, że spożywanie przetworów pomidorowych częściej niż dwa razy na tydzień o 34% zmniejsza ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego

Czosnek.
Spożywany codziennie obniża ciśnienie krwi, wpływa też na wzrost poziomu pozytywnego cholesterolu HDL i redukcję złego LDL. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Chroni także przed nowotworami, ponieważ zawiera dwusiarczek allilu, który zapobiega rozwojowi choroby. Swoje lecznicze właściwości czosnek zawdzięcza związkom siarki, które - niestety - decydują również o jego specyficznym, ostrym zapachu. Podczas gotowania czosnek traci większość zdrowotnych składników, ale zawarte w nim flawonoidy pozostają również w duszonym i gotowanym czosnku. Codziennie powinno się zjadać 1-2 ząbki czosnku.

Soja.
Właściwości ochronne soi przypisywane są działaniu występujących w niej fitoestrogenów. Mieszkańcy Japonii, których dieta obfituje w soję, znacznie rzadziej niż np. Europejczycy chorują na raka piersi i prostaty. Soja oraz produkty sojowe obniżają poziom cholesterolu, przez co zapobiegają chorobo, sercowo - naczyniowym. Łagodzą również objawy towarzyszące menopauzie. Lekarze zalecają dietę bogatą w tofu i mleko sojowe. Należy jednak unikać smażonego tofu, ponieważ wchłania duże ilości tłuszczu i bardzo podwyższa kaloryczność posiłku.

Oliwa z oliwek.
Jest źródłem przeciwutleniaczy i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed chorobami serca. Ostatnio odkryto, że oliwa z oliwek, stosowana w diecie regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Oliwa z oliwek dobroczynnie działa również na skórę. Smarowanie nią ciała nadaje mu ładny wygląd i chroni przed wysuszeniem.

Orzechy brazylijskie.
Zawierają selen, metal ciężki, który wspomaga działanie układu odpornościowego, zwłaszcza w połączeniu z witaminą E. Jeden orzech brazylijski zawiera dzienną dawkę selenu, który wraz z witaminami chroni układ odpornościowy.

Korzeń imbiru.
Zawiera ponad dziesięć składników antywirusowych, w tym kilka, zwalczających wirusy grypowe. Zawiera także elementy, które usuwają symptomy grypy - gorączkę i kaszel. Imbir, zwłaszcza świeżo starty, zapobiega rozwinięciu się infekcji.

Pieprz Cayenne.
Zawiera kapsaicynę, ostry olejek poprawia krążenie krwi i ma działanie udrażniające naczynia krwionośne. Pomaga też leczyć podrażnione błony śluzowe, powoduje ich osuszanie. Także chili zawiera kapsaicynę.

 www.fit.pl




PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl