Lody – ostrożności nigdy za wiele!

Sezon na lody w pełni. Trudno im się oprzeć, gdy  temperatura przekracza 30 stopni C. Co należy sprawdzić przy kupowaniu mroźnych deserów, żeby uniknąć zatrucia pokarmowego?
fit.pl
2010-08-02 00:00
Udostępnij
Lody – ostrożności nigdy za wiele!
Lody to dla wielu najskuteczniejszy i najsmaczniejszy sposób schłodzenia się podczas doskwierających upałów. Degustacja lodów w upale dni nie jest do końca bezpieczna. Zalecany jest umiar i rozwaga kupujących. Oprócz bolącego gardła, możemy się nimi zatruć, gdy nie będą właściwie przechowywane, na co nie mamy wpływu. Problemy pokarmowe zaczynają się od biegunki, bólów brzucha, wzdęć a także temperatury, zawrotów głowy i ogólnego osłabienia organizmu. Najgorzej zatrucie lodami przechodzą dzieci i osoby starsze. Nieprzyjemny dolegliwości mogą doskwierać kilka godzin, ale u niektórych złe samopoczucie może trwać przez kilka dni. Kilka chwil mroźnej przyjemności, może zepsuć na wakacje.


Zanim zjesz loda:lody tekst
  • lody muszą być przechowywane w zamrażarce, lodówce lub chłodziarce,
  • opakowanie nie może być dziurawe; lód musi być szczelnie zapakowany,
  • sprawdź termin ważności,
  • lody zdeformowane świadczą o tym, że były już rozmrażane
  • zepsute lody będą miały dziwny zapach oraz smak oraz konsystencję,
  • kupuj lody w sprawdzonych miejscach, a nie na „przypadkowych straganach”,
  • sprawdź jakość owoców, którymi dekorowane są desery lodowe,
  • zwróć uwagę na czystość miejsca, gdzie kupujesz lody (zwłaszcza gałkowych) i czy obsługa przestrzega podstawowych zasad higieny,
  • intensywny zapach i kolor świadczy o dużej ilości użycia sztucznych aromatów i barwników,
  • promocyjne ceny lodów  są bardzo podejrzane,
  • lody z zielonym lub szarym nalotem nie nadają się do spożycia,
  • zbyt wodniste lody oznaczają, że są niewłaściwie przechowywane.

 

www.fit.pl